Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилският президент Дилма Русеф обеща нови социални програми

Снимка: БГНЕС

Бразилският президент Дилма Русеф обеща нови социални програми, но заяви също, че ще запази обществения ред и собственост и осъди насилието, помрачило най-големите протести в Бразилия от 20 години насам. В телевизионно обръщение Русеф отново подчерта, че правителството й е за социални промени и каза, че неин дълг е да се вслушва в гласовете на улицата и да води диалог с всички страни.

Русеф е била член на марксистка организация, борила се е срещу военния режим, била е три години в затвора, измъчвана от хунтата.

Един милион антиправителствени демонстранти излязоха преди ден по улиците на много бразилски градове, недоволствайки срещу широк спектър от проблеми - от лошите обществени услуги до милиардите долари, които страната се готви да похарчи за Световното първенство по футбол догодина и олимпиадата през 2016-а година. 

Протестите в Бразилия продължават. Това каза българинът Божидар Бен Попов, който от години живее в Бразилия.

Нещата, които искат протестиращите не са чак толкова много. Основните им изисквания са намаляване на данъците, които са едни от най-високите в света, изискват се големи инвестиции в здравеопазването и образованието. Това са двата сектора, които са много засегнати от една политика на недофинансиране. Протестиращите искат също и намаляване на заплатите на политиците, които са абсурдно големи в сравнение със заплатата, на който и да е професионалист, обясни Попов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна