Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи окупираха НДК

Снимка: БГНЕС

Докато в НДК заседаваше Съветът на ПЕС, граждани протестираха със скандирания срещу правителството и плакати срещу лидера на ПЕС и на БСП Сергей Станишев с искания за оставка.

Протестът започна малко след 10 часа, когато участниците издигнаха лозунги, най-вече на английски език, срещу ситуацията в страната и срещу Сергей Станишев. Недоволните носиха национални знамена и скандираха "Оставка", "Червени боклуци" и "Мафия". Сред демонстрантите имаше много млади хора, някои от тях бяха дошли с децата си. Протестът бе организиран в социалните мрежи в интернет, чрез групата "Окупирай НДК", след като и вчера кабинетът не изпълни призивите за оставка.

Стигна се обаче и до пререкания между участниците в протеста. Пред НДК се появи група от 4-5 души, носещи плакати "ГЕРБ аут", както и такива, на които се призоваваше да се даде шанс на правителството на Орешарски да работи. Тяхното появяване предизвика много бурна реакция на голямата част от протестиращите. Стигна се до остри словесни пререкания, разбира се и до намеса на полицията. Полицаите изтеглиха групата в страни. Благодарение на бързата реакция на полицията, не се стигна до физически сблъсък. Малко след това тази малка група напусна периметърът на протеста.

Полицаите, охраняващи протеста, носиха светоотразителни жилетки, на които пишеше "Антиконфликт полиция". 

В 8.30 часа около 15 души от неправителствени организации протестираха срещу намеренията за падане на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места. Те искат ПЕС да окаже влияние за запазване на ограничението.

В Столична община няма постъпило заявление за провеждане на днешния протест, но няма и изрична забрана за протест.  

Редица участници в протестите пред Министерския съвет и парламента се разграничиха от инициативата "Окупирай НДК". Един от тях - Асен Генов, написа във "Фейсбук", че няма да играе "играта на ГЕРБ" и ще иска "реална политическа алтернатива" на партиите от парламента.

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна