Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Семов: Държавата се нуждае от Велико народно събрание

Снимка: БГНЕС

Според доц. Атанас Семов, преподавател по европейско право в СУ, най-късно следващата година, по време на изборите за евродепутати трябва да се проведат парламентарни избори.

Ще бъде грозно, ако този мощен обществен заряд не постигне политически резултати. В този смисъл смятам, че сегашното правителство трябва да подаде оставка като морален акт, въпреки че няма съществени управленски грехове, а само кадрови. Има опасност да се върви към кабинет, подкрепен от БСП и ГЕРБ.

Доц. Семов изброи кои са неотложните действия, които трябва да се направят чрез нов Изборен кодекс, така че да се гаранитира честността на изборите.

За мен е повече от очевидно, че протестът има 3 значими резултата. Единият е, че показва, че днешният конституционен модел е напълно провален. Ние вече живеем с една Конституция, която не се прилага. Тази Конституция ражда назначения като Пеевски, Калинка и т.н. Няма начин да се подмине ясната заявка на протеста - отзоваване на провалени партии и политици. Най-красноречивият лозунг, издиган на протеста, е, че проблемът не е в хората, а в системата. Колкото по-бързо остатъчният политически елит разбере, че държавата се нуждае от Велико народно събрание, толкова по-голяма остава възможността този политически елит да се промъкне в следващия цикъл.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна