Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлускони ще поиска от кабинета съдебна реформа

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Съдът в Милано осъди Силвио Берлускони на 7 години затвор с пожизнено лишаване от право на заемане на обществени длъжности. Присъдата е по делото “Рубигейт”. Бившият италиански премиер е обвинен в злоупотреба с власт и за това, че е плащал за секс с малолетна проститутка.

Силвио Берлускони определи присъдата за “нечувана и жестока”, целяща елиминирането му от политическия живот. Бившият премиер смята, че тя е обида спрямо всички италианци, които вярвали в него, и подчерта, че ще устои на това съдебно, според него, преследване, защото е невинен и няма намерение да се откаже от битката за това. Освен това, Силвио Берлускони ще поиска от правителството на Енрико Лета “да направи съдебна реформа, иначе кабинетът няма да стигне далече”.

Адвокатите на Берлускони ще обжалват съдебното решение, а от партията му “Народ на свободата” възнамеряват да поискат съдействие от президента на страната Джорджо Наполитано чрез подписка в цяла Италия.

В четвъртък се очаква да се произнесе Касационният съд по делото “Мондадори”, за което Силвио Берлускони е осъден да плати 560 милиона евро на потърпевшата страна. Същият ден в Неапол започва предварителното съдебно заседание по покупко-продажбата на депутати: “Търсят начин да ме отстранят” е твърдото мнение на бившия премиер.

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна