Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Набуко": Решението за ТАП е спънка пред изграждането на европейската газова магистрала

Снимка: БГНЕС

Консорциумът "Набуко" определи като спънка за изграждането на eвропейската газова магистрала решението на косорциума "Шах Дениз 2" да насочва природния си газ към Трансадриатическия газопровод (ТАП), а не към "Набуко Запад", в който участва и България. На проекта "Набуко" се гледаше като възможност България да разнообрази газовите си доставки, които на този етап са 100% от Русия. В официално изявление на консорциума, се казва, че трасето на "Набуко" е единственото, което може да отговори на необходимостта от диверсификация на доставките, особено за Централна и Източна Европа.

"Набуко" е уверен, че има и нови възможности, базирани на алтернативни газови източници, смятат от консорциума и ще обсъдят следващи стъпки пред проекта.

Решението азербайджанският газ от находището "Шах Дениз" да се пренася до Европа през ТАП обяви днес в Баку регионалният директор на британската компания "Бритиш петролиум" за региона Гордън Биръл. Маршрутът ще е през Гърция, Албания и Италия до Западна Европа.

Проектът "Набуко Запад" трябваше да премине от турско-българската граница, през Румъния и Унгария до Австрия. Двата газопровода са конкуренти на руския "Южен поток", който ще преминава от Русия, по дъното на Черно море, през България до Италия и Австрия.

Междувременно консорциумът "Шах Дениз" обяви, че са в ход преговори за продажба на газ в България и планира да изрази интерес към отвеждането на газопровод до тази страна. Това се казва в официалното изявление за решението му да насочи синьото гориво към ТАП.

Енергийният министър Драгомир Стойнев нарече "стратегически" другия проект - "Южен поток" и заяви, че се работи усилено той да се осъществи. Стойнев уточни, че закъснението на работата по проекта е 30 дни. Министърът изрази разочарование от решението на "Шах Дениз" но смята, че проектът "Набуко" не трябва да бъде зачеркван:

Считам, че прекалено много станаха проектите, които не се реализират в нашата държава. Ние също трябва да гоним и нашите национални интереси. За "Набуко" съм изключително разочарован, че няма да премине през нашата страна. Ние все пак имаме надежда, че за "Набуко" проектът не трябва да бъде изцяло зачеркнат, тъй като могат да се търсят и други източници на природен газ. Още две находища в Каспийско море, които за "узрели" за добиване на приорден газ, така че наистина не смятам, че този проект трябва да бъде зачеркнат. Четири правителства работиха по "Набуко", всяко едно правителство е дало всичко от себе си "Набуко Запад" да се осъществи. Аз смятам, че този вариант е предпочетен не по икономически причини, тъй като "Набуко Запад" е икономически по-изгоден, откокото ТАП, но има може би по-големи интереси. 

На въпрос кога ще бъдат изградени газовите връзки с Румъния и Гърция, министър Стойнев отговори:

Ами и аз това се питам, тъй като за тези интерконектори говорим от приблизително пет години, но считам, че с Гърция имаме напредък, с Румъния също имаме напредък. Доколкото знам и със Сърбия също връзката се осъществява, но там съм притеснен, че работи единствено българската страна. От страна на сръбската страна, по моя информация, няма големи инициативи, но в крайна сметка ние трябва да работим за диверсификация на снабдяването с природен газ на българската икономика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени