Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Орешарски: Не съм свикнал с протестите

Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски отрече да е свикнал с протестите и не смята, че може да управлява под обсада до края на мандата. Изявлението му беше направено след приключването на Европейския съвет в Брюксел.

В двата дни на срещата никой от европейските лидери не е питал българския премиер за ситуацията у нас, която, по думите му, била изненадваща и за него самия. Орешарски каза, че не е свикнал с недоволството:

Не, не мисля така. Едновременно се стремя да мисля за хората, които протестират, за тези,които не протестират и за тези, които са срещу тези протести и балансите са доста трудни. Всеки следващ кабинет, какъвто и да е той, винаги ще има хора, които не го одобряват. Досега не е имало кабинет, който се одобрява на 100 процента от българските граждани. Всички ние трябва да имаме по-европейско поведение, като включвам и самокритика в това число, но и критика към много други институции.  

Запитан дали не мисли, че някой трябва да напомни за европейските ценности и принципи и спазването им у нас във връзка последните изяви на лидера на "Атака" Волен Сидеров, Орешарски отговори, че не е напълно в течение какво става в България от два дни насам.

От думите на премиера стана ясно и че страната ни тепърва ще трябва спешно да подготвя проекти и разчети, за да може да получи одобрените от Европейския съвет средства за младежка заетост и за финансиране на малкия и средния бизнес. Очаква се специално за младежката заетост програмите и проектите да бъдат готови тази есен.

Засега не е ясно колко млади хора у нас ще могат да получат субсидирано работно място или допълнителна квалификация, не е ясно и с колко мложе да нарснат очакваните от България около 100 милиона евро, каза Пламен Орешарски:

Стоте милиона, за които говорим, няма да дадат възможност да бъдат обхванит всички, тиова е ясно, а точно колко ще бъде бройката, зависи от конкретни цифрови разчети. На този етап не мога да ви отговоря, защото трябва да се дебатира и с работодателските организации.

За решението да се насочат повече пари към малкия и средния бизнес, включително и специални кредити от Европейската инвестиционна банка, премерът опрдели така готовността на България да поиска и получи и от тези средства:

Стархувам се че не този етап ниво на готовност няма Банката за развитие към настоящия момент, а има начални комуникации с Европейската инвестиционна банка за ползване и на този общностен инстумент. Предстои да контактуваме с ЕИБ, за да мога да ви отговоря вече по-конкретно за какви суми става въпрос.

Иначе Пламен Орешарски каза още, че по време на Европейския съвет е търсил варианти сроковете, в които България може да усвои парите от сегашната бюджетна рамка да бъдат удължени - изключение, кето вече беше направено за други страни. По собствените му думи премиерът не е имал особени очаквания, но е искал да провери дали всичко е загубено:

И се убедих, че е загубено, защото е решено през февруари. Изключенията са договорени тогава. Опитах се да се присъединим към тях. Намаше отзвук, позитивен, напротив, в изказването се подсказа, че темата е затворена.

Европейските лидери решиха още да започнат присъединителни преговори със Сърбия, да сключат с Косово споразумение за асоцииране, което отваря пътя за бъдеща евроинтеграция, и от догодина Латвия да стане 18-ата страна, използваща общата европейска валута.

Това беше последният Европейски съвет във формат 27 - в следващите ще участва и Хърватия, която влиза в Евросъюза на 1-и юли.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени