Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Петровден

Снимка: pravoslavieto.com

Днес е големият църковен и народен празник Петровден. Българската православна църква почита Светите равноапостоли Петър и Павел. Денят се свързва с жътвата, младите животни и първите ябълки - петровки.

Светците, разпространители на християнството са наречени още вселенски учители. Петър, който бил беден рибар е един от първите ученици на Христос. Павел първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Изцерен по чудо, от яростен противник става най-ревностен разпространител на христовото учение. Припомня богословът Костадин Нушев:

И двамата апостоли са загинали мъченически в Рим по време на гоненията срещу християните, предприети от император Нерон, т.е. първото голямо гонение срещу християните. Двамата първовърховни апостоли са винаги пример за християните, за това как самоотвержено трябва да се следва христовото учение, христовия пример.

В църквата се носят обредните хлябове и ябълки петровки за освещаване от свещеник и се раздават за здраве.

В село Люляково, община Генерал Тошево, ще бъде осветен новият храм "Свети Апостоли Петър и Павел". Във Видинската епархия храмов празник ще отбележат църквите в Кула, Гомотарци, Дружба, Кутово, Майор Узуново, Бориловец и МедешЕвци, служба ще има и на оброчния камък в Брегово, посветен на Светите апостоли. След литургията в храма "Свети Николай", ще бъде осветен и раздаден на вярващите християни курбан за здраве и благополучие.

Днес имен ден празнуват всички с имената Петър и Павел, както и производните Петра, Пепа, Петьо, Пешо, Пенка, Пенко, Пенчо, Петко, Петрана, Петруна, Павелка, Поля, Полина, Павлина, Петя, Пейо, Камен.
 

По публикацията работи: Станислава Пирчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна