Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурорът Йордан Грамов стана заместник-министър на вътрешните работи

Снимка: Архив

Премиерът Пламен Орешарски назначи Йордан Грамов за заместник-министър на вътрешните работи. Той е прокурор в Специализираната прокуратура и преди да поеме поста, Висшият съдебен съвет трябва да го освободи като магистрат.

Сред последните случаи на Йордан Грамов е разследването за нерегламентираното подслушване в МВР, по което обвиняем е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Грамов беше обвинителят, пред когото Цветанов каза, че няма информация около експлоатацията на СРС-та, тъй като е от политическото ръководство на МВР, а с тях се занимават други лица.

Йордан Грамов е работил и по разследването срещу Евелин Банев-Брендо за пране на пари. По това време той е в специализираното звено за разследване на тежки престъпления. По ирония на съдбата Грамов беше за кратко заподозрян за теч на информация към Брендо, след като именно Цветанов като вътрешен министър каза, че виновен за теча бил магистрат. После стана ясно, че не става дума за прокурора, а за полицай, при това пенсиониран.

Йордан Грамов е завършил Висшия институт на МВР, а след това и право в СУ. Бил е следовател, юрисконсулт, адвокат и последно - прокурор. Назначен е за заместник вътрешен министър след скандалния няколкочасов престой на този пост на депутата от Коалиция за България Иван Иванов, който беше уличен в стари връзки със СИК.

Премиерът Пламен Орешарски издаде заповеди и за назначаването на Явор Гечев и Валентина Маринова за заместник-министри на земеделието и храните.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна