Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелените" в Германия поискаха Европа да даде политическо убежище на Едуард Сноудън

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Партията на "Зелените" в Германия поиска Европа да даде политическо убежище на бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън след скандалните разкрития за подслушването на европейските институции.

Едуард Сноудън е човекът, който разкри, че ЦРУ следи в интернет безразборно огромен брой граждани в целия свят. Той би могъл да бъде приет в Германия, ако се постигне споразумение със САЩ, заяви лидерът на "Зелените" Юрген Тритин в интервю за германската телевизия ARD. Тритин настоява за прекратяване на споразумението между САЩ и ЕС за обмяна на данните на пасажери в самолети и на банкови клиенти. При сключването на споразумение за свободна търговия това трябва да се постави като условие. Само при спазване на демократичните права и свободи може да се търгува нормално, каза Тритин. Търговската тайна трябва да може да бъде запазена, а не да бъде поставена под риск да бъде шпионирана, аргументира се той.

Сноудън продължава да се намира на международното летище в Москва и очаква да му бъде дадено убежище. Този човек направи огромна услуга на Европа и ние трябва да го подкрепим, заяви още Тритин.

Капка Тодорова - кор. на в-к "24 часа" в Германия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени