Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се употребява етническата тема на площадите?

Снимка: Венета Николова

Как се употребява етническата тема обсъждаха в студиото на "Хоризонт до обед" преподавателката по история в Нов български университет Евгения Иванова и Ергин Емин от Гражданско сдружение "Евет".

Ергин Емин: Сдружението участва в протестите. Гражданите на България трябва да отвоюват държавата за себе си. Много етнически турци участват в протестите в големите градове. Проблемите дойдоха от там, че ДС създаде ДПС. Създаде и етническия модел. Турците в България преживяха това, че палачите и жертвите се събраха политически. Едва ли ще забравят набезите на Волен Сидеров върху джамията. ДПС не е техният представител.

В началото на протестите имаше викове - турци сте! Но интелигентните хора на площада ги игнорираха.

Образът на феса не е обиден. Какво прави Щерю Щерев в ДПС - крие се с имунитет, Петър Андонов - обвинен в участие с данъчни измами. Те ли са представителите на турския етнос в България?

Евгения Иванова: Представители на турсия етнос могат да бъдат хора от всякакъв етнос. Що се отнася до феса, той е османски символ и аз не съм сигурна онези, които го слагат дали толкова добре диференцират това, че той е османски символ. На площада, на плакати и в други форми не е националистът Волен Сидеров, а лудият Волен Сидеров. Аз не мога да откроя категоричен национализъм на площадите, освен в Благоевград.

Целия разговор на Ирина Недева с Евгения Иванова и Ергин Емин можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна