Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизирането на БДЖ е приоритет за министър Папазов

Снимка: БГНЕС

Всички мерки, които досега са предприемани за оздравяване на Българските държавни железници, изобщо не са се изпълнявли. Това каза министърът на транспорта Данаил Папазов. Стабилизирането на дружеството ще бъде приоритет в програмата му.

Министърът подробно се е запознал със съветите, давани от Световната банка, както и с плановете, правени от екипите в Министерството на транспорта, и е стигнал до извода, че обявените оздравителни мерки в БДЖ не се осъществяват.

И въпреки това, въпреки всички тия мерки мога да ви кажа, че единственото, което е изпълнено от тия мерки, е само съкращенията и нищо друго, обясни министър Папазов.

Според данните на министъра за последните 4 години от БДЖ са съкратени 4700 души, което е 40% от персонала, а в НКЖИ - близо 3200, което е 20%. Превозвачът ще бъде преструктуриран и задълженията на БДЖ към железопътната компания ще бъдат изплатени до 30-и януари 2014-а година по схемата "дълг срещу собственост".

Следващата много важна точка е дислокация на ръководството на администрацията на холдинг БДЖ "Товарни и пътнически превози" от сградата на ул. "Иван Вазов" - на жп гара София и жп гара Подуяне. Срокът е декември следващата година, заяви транспортният министър.

Наред с БДЖ належащ проблем са и "Български пощи", които през миналата година са на 11 милиона лева загуба, посочи Папазов. По думите му субсидията е много намалена и дружеството практически не може да изпълнява универсалната пощенска услуга. Проверка се прави и в "Автомобилна администрация", където също ще има преструктуриране до края на август. Сред приоритетите му е и развитието на въздушния транспорт.

И още - до 1-ви август ще има 93 услуги, които ще могат да се ползват чрез електронно управление, а от средата на месеца те ще станат общо 201. За момента не е ясно кои ще бъдат другите двама заместник-министри на транспорта.

По публикацията работи: Добрина Карамболова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени