Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три часа разпитваха главния мюфтия по делото срещу 13-те имами

Снимка: БГНЕС

Три часа продължи разпитът на главния мюфтия Мустафа Хаджи по делото срещу 13-те имами в Пазарджик. Хаджи отрече Главното мюфтийство да е свързано с нерегистрираната у нас ислямистка организация "Ал Уакф ал Ислями".

От прокуратурата обаче представиха две писма - лична кореспонденция на Мустафа Хаджи с ислямистката организация. Главният мюфтия заяви, че тези писма са фалшифицирани.

Мустафа Хаджи отрече в Главното мюфтийство да са постъпвали сигнали за изпълнявани дейности извън устава на мюсюлманското вероизповедание. Той обясни, че пътуванията на имамите в чужбина стават с разрешението на Главното мюфтийство. Мустафа Хаджи отрече да се насажда и салафизъм сред мюсюлманското население у нас и помоли журналистите да изхвърлят от речника си "радикален ислям":

Радикален ислям, няма такова понятие. Шериат означава закон, в България има закон. Салафизъм не означава нещо страшно и опасно, чисто и просто това е едно течение.

На въпрос какво е наложило срещите му със саудитската организация "Ал Уакф ал Ислями", Мустафа Хаджи отговори:

Аз съм представител на мюсюлманското изповедание, аз се срещам с всички организации, които са по света. Нищо специално. По принцип те са протоколни срещи, на които се говори. Ние искаме добро, мир, разбирателство и спокойствие, това се говори на протоколните срещи. /.../ Ние вярваме в българското правосъдие и смятам, че те ще бъдат онеправдани.

Разпитът на главния мюфтия продължава.

По публикацията работи: Невена Петрова - кор. на БНР в Пазарджик
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна