Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ево Моралес заплаши да затвори посолството на САЩ в Боливия

Ево Моралес
Снимка: ЕПА / БГНЕС
Боливийският президент Ево Моралес е заплашил да затвори американското посолство в страната, след като на официалния му самолет беше забранено да лети през въздушното пространство на няколко европейски държави, предаде Би Би Си.

Предупреждението идва, след като четирима други южноамерикански лидери са му предложили подкрепа на специална среща на върха, проведена в четвъртък.

Самолетът на Моралес трябваше да се приземи във вторник в Австрия, след като Франция, Португалия, Испания и Италия му отказаха да премине през въздушното им пространство. Имаше подозрения, че бившият сътрудник на американските разузнавателни служби Едуард Сноудън е на борда, припомня Би Би Си. Сноудън се намира на летище "Шереметиево" в Москва, а Съединените щати искат той да бъде екстрадиран.

Боливийският президент обвинява Вашингтон, че е накарал европейските държави да не го допуснат да премине през въздушното им пространство.

Ръката ми няма да трепне да затворя американското посолство. Имаме достойнство, суверенитет. Без Съединените щати сме по-добре политически и демократично, казал Моралес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна