Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киряк Цонев: Ситуацията в Египет ще даде отражение върху държавите в региона

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Специалист по арабския свят и бивш дипломат Киряк Цонев каза в предаването "Събота 150", че Египет е ключова за арабския свят държава и случващото се там няма как да не се отрази на другите държави в региона.

Случващото се е сблъсък, в който главна роля играят две сили – военните, под влиянието на светските среди и Мюсюлмански братя и по-скоро онези кръгове от тях, които са ислямисти, коментира арабистът

Според Киряк Цонев мюсюлманското братство все още има шансове да участва във властта в Египет, ако се проведат отново избори. Зависи какви позиции ще вземат лидерите на тази организация.

Нека си спомним опита на Алжир, когато тези Мюсюлмански братя бяха взели властта с избори. Тази власт даваше възможност за създаване на ретроградна държава, от типа на Иран. Тогава светските военни си изиграха ролята, направиха преврат. Сега сме свидетели, че в Алжир се възстановява що годе нормална демокрация.

Киряк Цонев е на мнение, че външните сили не трябва да се месят, те трябва да останат в ролята на наблюдатели. Те трябва да приемат властта в Египет такава, каквото е, а тя ще зависи от вътрешното разпределение на силите.

Цялото интервю с Киряк Цонев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна