Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свлачище застрашава няколко къщи в Шипково

Снимка: БГНЕС

Няколко къщи в троянското село Шипково са застрашени от срутване заради активизирало се свлачище. Улицата пред тях е непроходима, след като е пропаднала с над 60 см. Прекъснати са водопроводът и канализацията.

Свлачището се е активизирало след поройните дъждове, които паднаха през последните няколко седмици. Един от собствениците на вила в засегнатия район Цветан Цветанов обаче твърди, че причината за пропадането на пътя е спукан   водопровод. Той упрекна общината и компетентните институции, че не предприемат спешни мерки за отстраняването на проблема:

Ако продължи свлачището, има опасност къщите да пропаднат и дори да се срутят. Сигнализирахме общината. Дойдоха, видяха. Ще се пише до бедствия и аварии. През това време ние не можем да чакаме да се гътнат вилите. От общината казаха - това е то, нищо друго не можем да направим.

Заместник-кметът на Троян Кольо Кацаров увери, че са предприети всички необходими мерки за укрепване свлачището:

Геоложкият доклад го чакаме всеки момент. Дали вследствие на земната маса се е скъсал водопроводът, или водопроводът е помогнал за свличането на земната маса, това никой не може да каже със сигурност кое е първото. Специалистите от ВиК казват, че вследствие на голямото количество дъждове и подпочвени води земната маса е тръгнала, при което се е скъсал водопроводът.

Кацаров добави, че ако се забави финансирането от междуведомствената комвисия, общината ще осигури необходсимите около 60 хиляди лева за укрепването на свлачището.

По публикацията работи: Пламен Христов - кор. на БНР в Ловеч
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени