Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски съд запорира имуществото на бизнесмена и бивш министър Бернар Тапи

Снимка: Архив
Френски съд запорира имуществото на бизнесмена и бивш министър Бернар Тапи заради обвинения във финансови измами. По същото дело е заподозряна директорката на МВФ Кристин Лагард.

Имуществото на френския бизнесмен Бернар Тапи за десетки милиони евро бе запорирано от съдебни изпълнители с разрешение на парижката прокуратура. Тапи е подследствен за "финансови измами в организирана престъпна група". Следствието доказа, че той е главният облагодетелстван от Държавния арбитражен съд за продажбата на компанията "Адидас" през 2008-а г., назначен от Кристин Лагард (тогава министър на икономиката, днес директор на МВФ), която остана със статут на наблюдаван свидетел по същото дело. Арбитражният съд, признал ощетяването на Тапи в сделката, отсъжда да му се изплатят 403 млн. евро. Според в. "Льо Монд" сред запорираното имущество са две застраховки на семейство Тапи за 45 млн. евро, дялове на бизнесмена в частен хотел в Париж и луксозна вила в Сен Тропе.

Тези дни пред същото издание Бернар Тапи допусна, че за решението за арбитража вероятно е имал глас бившият френски президент Никола Саркози.
По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР във Франция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна