Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова агенция, подчинена на МС, ще отговаря за подслушванията

Снимка: БГНЕС

Нова агенция, подчинена на Министерския съвет, ще отговаря за подслушванията. Депутатите приеха окончателни промени в Закона за специалните разузнавателни средства, които определиха правомощията на агенцията.

С промяната подслушванията се извеждат от структурите на МВР. Тези функции се изпълняват от специализираната дирекция "Оперативни и технически операции" или СДОТО, което сега е в МВР, но след скандалите с подслушване на политици и бизнесмени, по които бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов вече е обвиняем, беше решено да бъде направена и подобна промяна.

Новата структура ще се казва Държавна агенция "Технически операции". Председателят й ще се избира от Народното събрание по предложение на премиера. Контролът ще бъде гарантиран от друга поправка в закона, според която поръчителят на подслушването ще трябва да плаща за него.

Възстановената структура "Национално бюро за контрол на СРС" също ще има контрол върху новата агенция. Предлага се Народното събрание да назначава председателя и членовете му.

Христо Бисеров, председател на комисията по правни въпроси, обясни:

Много важна промяна е, че премахнахме един текст в Закона за зашита на класифицираната информация и вече делата няма да могат да се гледат на закрити врати само заради това, че има СРС-та. Знаете, че това е много дискутирана тема вече няколко години. Данните, събрани от СРС-та няма да са тайна. Така че прокурорът няма да има предимство пред защитата. Задължаваме органите, които искат разрешение от съдията, да представят много подробни мотиви и всички материали, включително и оперативните дела, пред съдията, за да може съдията да мотивира правилно своето решение и да не го взима на сляпо. Препятстваме възможността искащият СРС да може да обикаля от съд на съд, докато го получи.

Подслушване ще се иска от съответния окръжен съд, а не от произволен окръжен съд. Съдът пък ще иска от заявителя всички материали, които имат отношение към искането за подслушване.

Тези мерки трябва да прекратят безразборното подслушване.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна