Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Египет: Преговорите за национално помирение ще постигнат резултати този месец

Снимка: БГНЕС
Това, което се случи на 30 юни, е народна революция. Повече от 30 милиона души излязоха по египетските площади и улици и всички имаха само едно искане – предсрочни демократични президентски избори без да се елиминира ничие участие на тях. Освен това се настоява никой да не си играе със светския характер на държавата. Тогава въоръжените сили се намесиха на страната на революцията, заемайки една историческа и отговорна позиция. Армията действа след много консултации с политическите национални сили, най-вече с младежите на революцията и религиозните водачи от Богословската висша школа „Ал Азахар” и представителите на египетската коптска църква. След консултациите бе приета пътна карта за излизане от кризата въз основа на демократичните принципи и правата на човека, обясни новият посланик на Египет у нас Н.Пр. Манал Йехия Елшинауи в интервю за предаването "Събота 150".

Има покана от временния министър-председател към политическото крило на Мюсюлмански братя да участва в правителството. Дали ще участват зависи от тяхното решение. Ние имаме съдебна власт и тя е независима. Правителството не може да влияе на решенията й. Президентската власт вече призова народа за спиране на размириците. Ще видим докъде ще доведе всичко това. В рамките на една седмица след началото на свещения месец Рамазан всички национално отговорни политически сили трябва да се съберат на масата на преговорите за това национално помирение, каза тя.

Политическата и икономическата стабилност са много важни на този етап. Египет има голям потенциал за инвестиции. Именно затова бе създадено преходното правителство, за да гарантира стабилността. Сигурна съм, че преговорите за национално помирение ще постигнат резултати в рамките на този месец. Колкото до ЕС – много е важно да се разбере как протичат събитията у нас. Това е народна революция. Програмите за развитие на ЕС продължават, което е много важно, защото така допълнително се подпомага стабилността в Египет, заяви Н.Пр. Манал Йехия Елшинауи.

Според посланика двустранните отношения между България и Египет да исторически: Несъмнено тези отношения ще продължат да се развиват по същия добър начин, както досега. Със сигурност съставянето на новото правителство в Египет ще доведе до повече политическа и икономическа стабилност, което е в интерес и на двустранните ни икономически връзки с България.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна