Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стив Ханке оцени ситуацията в България като "дефицит на надежда"

Снимка: БГНЕС

Икономистът проф. Стив Ханке оцени ситуацията в България като "дефицит на надежда". Според "бащата" на валутния борд у нас в намирането на лек много може да помогне Българската академия на науките.

Основното нещо е да сформирате екип от експерти, които да разработят стратегия. А ключов момент в нея да бъде изкореняването на корупцията. Защото проблемът с нея създава на България лош имидж и спира развитието ви, подчерта Ханке по време на церемонията, на която Българската академия на науките му присъди почетното звание "Доктор хонорис кауза".

Световноизвестният икономист приема протестите в страната ни умерено:

Засега те са по-скоро положителен елемент. Разбира се, зависи и в каква посока ще се развият. Ако протестът изкристализира идеята за по-малко правителство, това е добре. Добре е кабинетът да е с по-малко министри. Започнете ли да имате все по-голямо и по-голямо правителство, това си е направо покана за корупция.

Препоръките на проф. Ханке към сегашното правителство:

Стратегията трябва да се гледа повече от само месец напред. Например, сформирането на експертна група не изисква да се прави нищо веднага, освен да се създаде комисия. Най-добрият начин да се започне е да се концентрираме върху дългосрочния план, а не да се взираме в дребните възелчета - къде бюджетът не е стигнал, къде бил малко отгоре. Мисля, че такава позиция е реалистична и осъществима за правителство като сегашното.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Велина Сашева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна