Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан: В ДПС не е обсъждан вариант за втори кабинет в рамките на 42-рото НС

Готови сме за диалог, но трябва да сме наясно в името на каква цел ще се води този диалог, каза лидерът на ДПС
Снимка: БГНЕС

Ние сме готови за диалог, но трябва да сме наясно в името на каква цел ще се води този диалог. Диалогът е необходим, той е много лесен в нормална среда, в безконфликтна среда. Изкуството на диалога се проявява в условия на криза като механизъм за преодоляване на опасни за страната конфликти или като механизъм за предотвратяване на риска от по-нататъшна дестабилизация на страната. Това заяви в предаването "12+3" лидерът на ДПС Лютви Местан. Той подчерта, че диалогът трябва да започне без условия. Според него мястото на диалога е в Народното събрание.

Много е важен въпросът за какъв диалог е готов Бойко Борисов и как той разбира диалога. Ако има предвид – ние да се съгласим с неговия, собствения му сценарий за незабавни избори, това не може да бъде основа за сериозен диалог.

Местан изказа мнение, че не може да се прави връзка между тезата на Бойко Борисов за експертен кабинет, в който да участват представители на всички партии, в това число и на ГЕРБ, и теоретичната постановка, която Христо Бисеров е разгърнал в "Неделя 150", че в рамките на едно Народно събрание може да има различни кабинети – това дори да е вярно теоретично, е неприложимо към 42-рото НС: В ДПС не е обсъждан вариант за втори кабинет в рамките на 42-рото НС, няма и да се обсъжда, категоричен бе лидерът на партията.

Запитан откъде трябва да дойде инициативата за началото на диалога, Лютви Местан отговори: Нека да е от нас. Нека това мое участие в ефира на БНР да бъде подобен призив. /…/ Нормализирането на политическата ситуация предполага и управляващи, и опозиция да заемат своите места в НС. Кабинетът "Орешарски" и самият премиер са шанс за България, който не може да бъде похабен с лека ръка.

Готови сме да чуем гласа на протеста и призоваваме всички отговорни политици, в това число и първите мъже на държавата, наред с гласа на протеста, да чуят и гласа на онези, които подкрепят кабинета.

За да се промени Изборният кодекс, парламентът трябва да работи и то в пълен състав. Ако в тази посока е анонсът на Борисов, аз го оценявам подобаващо положително. Какви са сценариите, в името на които може да продължи дестабилизацията на страната и да се върви към предсрочни избори, какво бихме получили – първият сценарий – получаваме същото в 43-тото НС плюс евентуално неукрепнало дясно и още по-лоша редакция на крайния национализъм в лицето на Националния фронт, вторият – при предсрочни избори евентуално получаваме реставрация на репресивната машина на Цветанов. /…/ Никога не сме определяли изборите, дори и предсрочните, като нещо лошо сами по себе си. Смятаме обаче, че е въпрос на политическа отговорност да не се върви към предсрочни избори, преди да е дефинирана целта, преди да се знае какво бихме получили от тези избори. /…/ Не може да бъде цел да получим един нов месия, независимо откъде би дошъл той. Четвъртият сценарий – ако имаме пред себе си по-добра алтернатива от тази формула на властта, която управлява днес, това е нещо друго.

ДПС е готово на разговор, ние сме готови да минем през чистилището, категоричен бе лидерът на ДПС и добави: Протестът ще роди чистилището. /…/ Твърдя, че е време за чистилище, но всеки трябва да е готов да мине през него, защото то не е проход за нечие задкулисие.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Лютви Местан можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна