Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма официално потвърждение за продажбата на пенсионен фонд "Доверие"

Снимка: БГНЕС

В Комисията за финансов надзор няма официална информация за продажбата на Пенсионно осигурителна компания "Доверие". Това заяви председателят на комисията Стоян Мавродиев, който дойде в парламента по покана на депутатите, за да разясни рисковете от подготвяната сделка. Ангажимент по решението за актуализацията на бюджета възпрепятства финансовия министър Петър Чобанов да присъства в залата.

Стоян Мавродиев уточни, че в момента единственото съобщение за сделка е на сайта на мажоритарния собственик. Той поясни: За да има сделка за продажбата на Пенсионно осигурителна компания "Доверие" трябва да се премине през процедура във връзка с производство по издаване на разрешение за придобиване на акционерно участие в пенсионното дружество, за което има ясни параметри, разписани в Кодекса за социално осигуряване. На първо място трябва да има сключен договор между сегашните собственици и потенциален купувач и на второ място, и ще подчертая това важно, съществено условие, записано в Кодекса по решение на Народното събрание, когато този текст е бил приеман, трябва да има одобрение от страна на регулаторния орган, в случая Комисията за финансов надзор. Ние като регулатор очакваме "Виена иншурънс груп" или съответното лице, което възнамерява да придобие участие, да изпрати официално цялата изискуема по закон информация.

Ако има сделка, Комисията за финансов надзор ще направи задълбочен анализ на постъпилите документи. Ще провери и произхода на средствата в сътрудничество с ДАНС, увери депутатите Стоян Мавродиев. Ръководствата на синдикалните и работодателски организации повече няма да подават имуществени декларации, решиха депутатите в приетите промени в Закона за публичност на имуществото.

Партия ГЕРБ настоя Комисията по финансов надзор и специалните служби да проверят произхода на капитала на новия собственик на най-големия пенсионен фонд у нас "Доверие".

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев заяви, че фондът разполага с над 2 милиарда лева активи, а появилите се притеснения от неговата продажба са основателни: Освен в медийното пространство, виждаме и как постъпи ръководството на пенсионно осигурителната компания. Нека да дадем възможност на компетентните органи и специалните служби на България да установят за какво става въпрос. Категорично трябва да бъде ясен произходът на капитала на собственика, който ще поеме собствеността и трябва да бъде ясно какъв е той.

По публикацията работи: Лили Царева/ Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна