Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хашан: Европейските мерки няма да окажат пряко въздействие върху "Хизбула"

За момента включването на "Хизбула" в терористичния списък ще има по-скоро символично значение, смята д-р Хилял Хашан
Снимка: ЕПА / БГНЕС
Не смятам, че каквито и да било европейски мерки ще окажат пряко въздействие върху "Хизбула", нейната вътрешна дейност почти няма да бъде засегната. За момента включването на организацията в терористичния списък ще има по-скоро символично значение. Това ще разколебае увереността им, макар да отнеме години. Но в дългосрочен план, не мога да си представя, че военното им крило ще продължи да действа безнаказано в други суверенни държави. Това коментира в интервю за предаването "Събота 150" д-р Хилял Хашан – професор по политически науки в Американския университет в Бейрут.

Когато става дума за Ливан, ЕС винаги реагира много бавно – особено ако трябва да обвини определена ливанска групировка. Причината е твърде деликатната ситуация със сигурността в Ливан, която европейците не искат да влошават още повече. Доколкото съм информиран, доказателствата за участието на "Хизбула" в миналогодишния атентат в Бургас, са разобличаващи. Освен това, откритата намеса на "Хизбула" в сирийската война, още повече убеждава някои европейски правителства, че тя е фактор на нестабилност в региона. Затова първата годишнина от атентата в България предоставя добра възможност за натиск да се включи военното крило на "Хизбула" в списъка с терористичните организации.

Запитан дали вярва, че "Хизбула" е способна да провежда такива тайни операции не само на територията на Ливан и Израел, но и в Европа и другаде по света, Хашан отговори:

Абсолютно. Не се съмнявам, че в миналото те са участвали в много атаки в Азербайджан, Филипините и няколко близкоизточни държави, включително в Персийския залив. Това продължава от 1985 г. насам. Също така знам, че те имат контакти в Латинска Америка. Но нека сме наясно – "Хизбула" не е просто ливанска – тя е транснационална организация. Нейното военно крило провежда много операции в региона и има спящи клетки по целия свят.

"Хизбула" получава инструкциите си директно от иранците. Ако Иран й каже да мирува, тя ще мирува. Той създаде Хизбула и продължава да я направлява. Преди 2 години нейният лидер Шейх Хасан Насралла, заяви, че той е горд войник в армията на иранския върховен водач, изказа мнение още д-р Хашан. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна