Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава издирването на двамата миньори от рудник "Ораново"

Снимка: БГНЕС

И тази нощ продължи издирването на двамата миньори от рудник "Ораново". Николай Михайлов и Иван Лазаров са все още в неизвестност. В момента издирвателните работи вървят по-бързо. Областният управител на Благоевград Муса Палев заяви:

През 30 метра има машини, от които едната прехвърля материала на другата, т.е. вече са стигнали до последната, която вози от последните няколко метра, разчистили са я, удължават напред и продължават. Това означава, че някъде около 26-ия метър са стигнали. Малко по-трудна става калта, по-лепкава става, защото се оттича водата. Сменили са, както те се изразяват, механичната лопата с малко по-малка, защото с по-голямата много трудно се работи в тази кал, но се напредва. Макар и бавно, продължава да се напредва.

Предполага се, че работата може да продължи дори седмица. Заради трудния терен темповете ще бъдат по-бавни от очакваното, съобщи началникът на минно-спасителните служби в Бобов дол инж. Валентин Костадинов:  

Работи се при тежки условия, на ръка. В момента от запълването плътно са изчистени 26,50 метра. Напред в момента работят спасителите. Остават евентуално, до каремарат, където предполагаме, че се намират тези хода, 25 метра. Самата камера е 10 метра. Чакаме да стигнем до етапа, където ще направим този скален пробив. Ние работим с предположения. Можем да ги открием всеки момент някъде, зависи къде е изтекла скалната маса. Това е един вид галерия със светло сечение 2.50 м. Няма такива, каквито излязоха в медиите, че в ляво, в дясно ги търсим. Ние работим по точно геоложки данни. Изключително са неуморни професионалните спасители. Самата скална маса е много лепкава, чисти се на лопата, чисти се с кофи. При тези темпове на работа до още една седмица. Всичко това се предполага.

Изгребването на земната маса, запушила галерията е трудна и бавна, заради което спасителите са напреднали само метър-два тази нощ. Работата им продължава и днес. Министърът на икономиката Драгомир Стойнев беше категоричен, че всеки виновен за тази трагедия ще понесе своята отговорност:

Тези работодатели, които си мислят или които третират хората и те се смятат за робовладелци, повече надали ще могат да работят на територията на Република България. Да! Те ще понесат своята отговорност, всеки, който е виновен за тази трагедия ще понесе своята отговорност, но най-важното да се фокусираме върху спасителната операция.

По публикацията работи: Мариана Попова - радио Благоевград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна