Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослава Тодорова: Вече съм ефективно работещ съдия

Снимка: БГНЕС

За да заведа това дело във Върховния административен съд /ВАС/ очевидно вярвам, убедена съм, че чрез съд могат да бъдат защитени правилата. Смятам, че промяната на конюнктурата не е била основният фактор, има и правни съображения, които се вижда, че ВАС е споделил като основателни. Тази условно казано "битка" за справедливост за дисциплинарния процес на съдиите като средство за подкрепа на индивидуалната им независимост продължава, каза в предаването "Неделя 150" бившият председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. През седмицата петчленен състав на ВАС обяви решението си по делото, по което основен беше въпросът дали съдия Мирослава Тодорова е получила справедлив процес от безпристрастен и независим орган, каквито са изискванията на Европейската конвенция за защита на правата на човека. ВАС отмени решението на Висшия съдебен съвет /ВСС/ относно наложеното наказание на съдия Тодорова и върна делото на Съвета за ново произнасяне за вида на дисциплинарното наказание, с конкретни указания за приложението на закона.

Веднага след като беше обявено решението на петчленния съдебен състав отидох в Софийския градски съд и подадох молба за допускане до работа, така че сега съм на работа. Междувременно очаквам ВСС да се произнесе, но аз вече съм ефективно работещ съдия, каза Мирослава Тодорова.

Ръководителят на Правната програма на Институт "Отворено общество" Иванка Иванова коментира темата така:

От една страна съм радостна, че петчленния състав на ВАС събори решението на ВСС за уволнението на съдия Тодорова, защото то бе незаконно и диспропорционално спрямо установените нарушения. От тук насетне ВСС ще реши какво друго наказание ще наложи, но опцията за уволнение вече не стои, обясни Иванка Иванова.

В предаването "Неделя 150" Иванова разкритикува действията на прокуратурата по някои казуси. Директорът на правната програма на Институт "Отворено общество" визира огласените от прокурори данни от тефтерчето на отстранения председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и решението да бъде възобновено делото по т. нар. скандал "Мишо Бирата". Според Иванова, в подобни случаи прокуратурата действа като "политическо звено" и "хладилник" за съдебни производства.

Разговорът с Мирослава Тодорова и Иванка Иванова чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна