Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Дончев: Закриването на хуманитарната гимназия във В. Търново е национален проблем

Снимка: БГНЕС

Общинската администрация във Велико Търново внесе в Общинския съвет предложение за закриване на Хуманитарната гимназия "Свети Свети Кирил и Методий".

Тя е най-старото училище в града, води началото си от 1880-а година, а сред нейните възпитаници са писателите Кирил Христов, Ангел Каралийчев, Петко Тодоров, Асен Разцветников, Антон Дончев, Камен Зидаров, Серафим Северняк, артистът Константин Кисимов и много известни български художници.

Предложението за закриване на емблематичното за Велико Търново училище, което се намира в старата част на града, под средновековната крепост Царевец, а сградата му е архитектурен паметник, ще бъде обсъждано на заседание на Общинския съвет в четвъртък, на 25-и юли.

Мотивите са, че за следващата учебна година не е осъществен прием за обучение след 7-и и 8-и клас и наесен в училището остават само три паралелки с 47 ученици и петима преподаватели. Същевременно ръководството на гимназията вече е изхарчило парите за годишната издръжка и до края на 2013-а са нужни още 80 хиляди лева, които не са заложени в общинския бюджет. Предложението на администрацията е трите паралелки с техните класни ръководители да бъдат прехвърлени в СОУ "Емилиян Станев", където има хуманитарен профил.

Във Фейсбук е създадена група "Да спасим Хуманитарната гимназия "Свети Свети Кирил и Методий", която е обявила по обед протест пред сградата на общината.

Закриването на това училище е всъщност национален проблем, каза по програма "Хоризонт" писателят Антон Дончев. 

Чуйте интервюто на Нина Колева с големия писател, както и другите интервюта по темата в предаването "Хоризонт до обед". 

По публикацията работиха: Катя Чорова, Нина Колева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна