Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аплодисменти за волейболистите ни при посрещането им в София

Снимка: Sportal

Мъжкият ни национален отбор по волейбол беше посрещнат с бурни аплодисменти от събралите се на летище "София" 50-ина фена при завръщането на тима от финалите на Световната лига в Аржентина.

България завърши четвърта в Мар дел Плата, след като загуби спора за бронза от Италия с 2:3 гейма.

Селекционерът Камило Плачи сподели, че това е максимумът, който отборът е можал да даде за моментното си състояние.

Винаги е трудно да се затвърдиш, а ние успяхме да го направихме, дори в една година с много промени. Успяхме да го направим в по-тежки условия от миналата година, защото излязохме от "групата на смъртта" както я определихте Вие журналистите. Това е максимумът, който според мен отборът можеше да даде за моментното си състояние през последният месец пътувайки до САЩ, от там до Бразилия, връщане във Варна и след това пътуване до Аржентина. И играейки важни мачове през цялото време. Мога да Ви гарантирам, че отборът е изцеден след тези пътувания, обърква се деня с нощта и не успяваме да почиваме". Не съм си представял дебюта си като старши треньор така, въпреки че накрая след толкова добре изиграни мачове наистина мечтаех да се върна тук с медал с националния отбор на България. Не ни достигна малко майсторство, малко опит и 15-20 решителни мача, които другите отбори имат. Не ми хареса новия формат на Световната лига, защото така е много тежко за отборите, които трябва да гостуват един път повече. И не всички тимове имаха еднакво време, за да се възстановят. Италия примерно имаше една седмица повече за възстановяване. Това е много важно, когато се играят 3-4 мача за една седмица. Самочувствието на момчетата порасна много през тези месеци. Голямата заслуга за тези резултати е на момчетата и на щаба, а не мой, защото момчетата са тези, които излизат на игрището. Това може да ни помогне да имаме едно различно начало в подготовката за Европейското първенство. Вече обявихме дата за начало на подготовката, а до края на месеца ще бъдат обявени играчите, които ще бъдат повикани Трябва да играем добре, защото имаме силни противници. Ако играеш добре, ще спечелиш, а ако играеш лошо, ще загубиш. Трябва да подобрим още сервиса, въпреки че беше по-добре на финалите, и да видим някои неща в нападението, ако искаме да спечелим медал. Волейболистите трябва да играят много мачове като плейоф, защото тогава е най-важно. Или продължаваш или отпадаш. Защото един отбор, който печели 10 години, означава, че 10 години е играл важни мачове.

Звездата на националния ни волейболен отбор Цветан Соколов каза хората да очакват едно много по-различно Европейско първенство.

Настроението е донякъде положително, че вече се прибираме вкъщи, донякъде не толкова, защото видяхте, че имахме нашите възможности да вземем бронзов медал. Накрая може би силите не ни стигнаха или по-точно вярата. Трябва да гледаме напред и да се учим от грешките си, които тази Световна лига ни показа и ни показа къде трябва да работим. Надявам се това Европейско да не бъде същото, а да го изиграем по много по-различен начин отколкото тази Лига. Не бих казал, че причината да загубим от Италия е психологическа. Може би самите грешки и леки грешки, които не направихме беше разликата в целия мач. Така, че лично според мен трябва да поработим върху тези леки и лесни топки и върху сервиса си, най-вече аз. Надявам се на Европейското да бъде много по-различно. Да, 4-то място според някои е успех, но лично според мен имаме много по-големи възможности и можем да постигнем много повече понеже този състав има много по-голям потенциал. Предполагам на това европейско това може да се види, тази Световна лига ни показа къде са ни грешките и върху какво трябва да работим. Мога да Ви кажа само да очаквате едно много по-различно Европейско първенство.

Капитанът Тодор Алексиев заяви, че според него 4-то място не е никак малко.

За мен лично не е никак малко, защото много малко хора, дори и тези които питат защо сме 4-ти, вярваха, че ще стигнем до финалите в Аржентина. Така, че всичко е наред. Отборът ни е млад. Момчетата трябва да придобият още малко опит, за да играят в подобни мачове, но с времето ще се случи. Когато младите имат малко повече опит няма да се правят толкова леки грешки, говоря и за нас по-опитните. Всички правим лесни грешки, които ще изчезнат. Надявам се, че това не е таванът на отбора. Когато играеш за България, винаги играеш с емоция. Не смятам, че съм правил нещо по-различно от преди, просто се получиха някой много добри мачове. Загубихме, но отборът игра добре, не се предаде и се държа мъжки, сподели Алексиев.

Съвременно стана ясно, че националите ни ще получат общо 300 000 долара от наградния фонд на Световната лига, който възлиза на 5,7 милиона долара. Средствата ще бъдат разпределени между отбора и федерацията, която ще покрие част от разходите си за домакинствата и пътуванията. Националите ще получат и около 200 000 лева от генералния си спонсор.

От ръководството на отбора съобщиха, че  волейболистите ни ще играят контроли срещу Франция и Сърбия преди началото на Европейското първенство в Полша и Дания в края на септември. Волейболистите ни ще участват и на приятелски турнир в Словения с отборите на домакините, Канада и Дания.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна