Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната занаятчийска камара е на път да прекрати дейността си

Снимка: www.etar-fair.org
Националната занаятчийска камара и нейните клонове са на път да прекратят дейността си, а причините, довели до това са свързани с промените в Закона за занаятите, приети през 2011 година. Според промяната броят на занаятите е съкратен от 126 на 57. Промяната става през 2011 година по инициатива на МИЕТ. Това обясни стилистът Кръстьо Капанов. Изменението създава трудности, най-вече за хората, решили да търсят работа в страни от Европа:

От там ги връщат, най-вече от Германия, за да дойдат да си изкарат майсторското свидетелство и тогава да се върнат, за да могат да упражняват този занаят. За съжаление, хората, чиито професии са изведени от списъка, не могат да държат изпит при нас.

Към момента Националната както и регионалните занаятчийски камари са пред затваряне, защото липсват средства, за да се плащат заплати на сътрудниците. Притежаването на майсторско свидетелство има измерение за България:

Във всеки един занаят едно майсторско свидетелство гарантира качество пред клиента.

В по-глобален поглед проблемът е икономически и социален, защото редица малки строителни, мебелни фирми в момента работят в сферата на сивия сектор. Емил Василев, изпълнителен директор на Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие заяви:

Говорим за общата липса на подготвени кадри.

Статистиката показва, че около 30 хиляди млади хора още по време на обучението си напускат сферата на средното образование и няма къде да намерят реализацията си. Младите са принудени да работят в сферата на малките и средни предприятия в сферата на сивия сектор, а там съществува нелоялната конкуренция и е нарушен пазарният модел в икономиката:

Когато 30% от малките и средни предприятия са на сиво при този огромен дял нелоялна конкуренция – пазарният модел вече не е същият. Говорим за междуфирмена задлъжнялост, до трудно достигане на финансиране до тези предприятия. Всичко това е една проблематика, която не може да бъде решена без икономиката и нейните организации.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Надежда Николова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна