Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районът около ВСС е облепен с некролози със снимката на Камен Ситнилски

Снимка: БГНЕС

Районът около Висшия съдебен съвет е облепен с некролози със снимката на Камен Ситнилски, срещу чийто избор граждани протестират близо месец. На некролога пише "В памет на съдебната система". Обяснението е че на 25-и юли се навършват 40 дни, откакто хората искат да защитят длъжността, която Камен Ситнилски узурпира и предаде. Той предаде честността и правосъдието и доверието към съдебната система, пише на импровизирания некролог.

Главният прокурор Сотир Цацаров нарече "идиотия" разлепените некролози.  Каквото и да се случва по отношение на Камен Ситнилски във ВСС, това е най-нелепата форма на режисура, каза още главният прокурор, но на въпрос кой е режисьора, избра да си тръгне. Според обвинител номер едно, това не оправдава в очите му нещата, които се смята, че Камен Ситнилски е извършил, заради което във ВСС предстои да има дисциплинарна процедура, но решението да бъдат облепени стълбовете с некролога на Камен Ситнилски е падане до голяма степен, според главния прокурор.

"Отвратителна история" и "лоша работа" са други коментари на членове на Етичната комисия. Ясен Тодоров - един от онези, които смятат, че Камен Ситнилски е нарушил Етичния кодекс, участвайки в записи, в които се коментира как се избират членове на ВСС - уточни, че ВСС няма да действа под натиск, а според закона.

Не ни харесва да работим под обсада и псувни, каза още той, но въпреки това днес ВСС ще вземе своето решение. Тодоров не изключи, ако дисциплинарният състав, който предстои днес да бъде създаден, за да вземе решение по отношение на Ситнилски, да вземе решение за временното му отстраняване от длъжността.

За да бъде уволнен Ситнилски от съдебната система, са необходими 17 гласа от 25-членния състав на ВСС.

СРС-тата, в които фигурира Ситнилски, бяха оповестени преди месец.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени