Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава издирването на двамата затрупани миньори в "Ораново"

Снимка: БГНЕС
Издирвателната операция на двамата затрупани миньори в "Ораново" продължава. Четвърто денонощие спасителните екипи работят по прокарването на обходната 33-метрова п-образна галерия, по която продължава издирването на двамата затрупани Николай Михайлов и Иван Лазаров. Миньорите работят при 3-сменен режим. В галерията влизат общо 20 миньори и 3-ма от спасителната служба в Бобовдол. Миньорите напредват с около 4 метра на денонощие. Работата следва своя нормален ход. През нощта не е имало пречки пред спасителните отряди. 

Към момента са прокопани общо 16 метра и остават почти толкова до достигането на зона А, където се предполага, че се намират затрупаните в миньори, съобщи главният инженер на мината Борислав Попов.

Подземните трусове разтърсили вчера района на Симитли и Благоевград не са възпрепятствали работата на миньорите под земята, каза още инженер Попов и уточни, че акцията все още се води спасителна. Желанието на миньорите е да достигнат по-бързо до крайната точка, увери той:

Срещаме известни трудности с верижните транспортьори, че дълговото време, в което носихме кал в момента веригите на транспортьора са частично бетонирани, така да кажем, но все пак успяваме да се справим и напредваме по план.

Прокарването на новата галерия започна, след като комисия от експерти взе решение търсенето на затрупаните миньори да продължи по обходен маршрут. Промяната в практиката се наложи заради много сериозния риск, при който работят спасителните екипи при разчистването на затрупаната от свлачището минна галерия.

По публикацията работи: Мариана Попова - Радио Благоевград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна