Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Людмил Георгиев: Организаторите на протеста го самоубиха

Снимка: БГНЕС

Не виждам бягство на управляващите от пряк публичен дебат. Това заяви в предаването "12+3" проф. Людмил Георгиев – преподавател по политическа психология в СУ "Св. Климент Охридски".

Това, че се отказва или по-скоро премиерът кани предложителите за този дебат на разговор в Министерски съвет е абсолютно нормално нещо. Беше ги поканил още в началото - тогава те отказаха. Сегашното предложение дори ми се струва като признание за крах на протестите, за техния провал, което е парадоксално, защото протестът в първите два дни свърши своята работа – хората не дадоха възможност Делян Пеевски да бъде назначен за шеф на ДАНС. Оттам нататък според мен организаторите и самите протестиращи направиха всичко възможно, за да самоубият протеста и успяха. Тази покана за дебат всъщност означава признание за това, че протестът е свършил и дори се забрави в крайна сметка неговата основна победа. Ако ги разглеждаме нещата на парче и ситуативно, до никъде няма да стигнем. Нужно е повече време, повече спокойствие за разговор. Медиите изпаднахте месец и половина в някакъв необясним екстаз от това, което се случва в София. /.../ БНР наистина запази хладнокръвие и беше максимално обективно, за разлика от някои телевизии.

Георгиев смята, че дебат за положението на страната и за нейното бъдеще не се прави в обществените медии. Според него е резонно разговорът да се проведе в Министерския съвет и да се отразява в медиите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна