Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 13 области на страната е обявен оранжев код за опасност от горещини

НИМХ: Времето днес ще е слънчево и горещо. Температурите ще се повишат с още 2-3 градуса и максималните в страната ще бъдат между 35° и 40°, в София 35°.
Снимка: БГНЕС

В 13 области на страната днес е обявен оранжев код за опасност от горещини.

28 градуса на сянка още в 10 часа показаха термометрите във Видин. На 11 колабирали от топлината е оказана медицинска помощ, други двама са хоспитализирани в болниците във Видин и Белоградчик с инфаркт и инсулт. Заради непоносимите горещини във Видин са разкрити два пункта - пред Общината и пред сградата на Българския червен кръст, където на минувачите се раздава студена вода.

Деветима души са колабирали заради горещината вчера в Монтана. Днес в града отново се очакват високи температури. В Центъра за спешна помощ са постъпили пациент с инсулт и двама с инфаркт. Случаите са повече от обикновено, коментира директорът на Центъра доктор Серьожа Ценков и призова хората с хронични заболявания да избягват престоя на открито, особено в следобедните часове. И днес цистерни на общинската фирма "Чистота" изляха около 50 тона вода по централните улици на града. Работното време на работещите на открито служители на фирмата е изтеглено с два часа по-рано, за да избегнат най-горещата част от деня. 

Пазарджик е сред градовете с обявен код "оранжево" за днес. Вследствие на високите температури от сутринта трима души са колабирали, съобщават от Центъра за спешна помощ. Оттам препоръчват хората с хронични заболявания да избягват престоя на открито. 

Във Велико Търново фирмите, които изпълняват финансирания от Евросъюза воден проект, променят графика за работа заради жегите. Работниците на големите изкопи за полагане на новите тръби за водопровод и канализация в центъра на града от днес ще почиват в най-горещите часове.

В Хасково заради очакваните високи температури е повишен рискът от възникването на пожари. Това предупреждава комисар Николай Вълчев от областното упраление по "Пожарна безопасност":

Единственото, което мога да ги призова, е по никакъв повод да не използват огън на открито, независимо в двор ли ще бъде, по полето ли ще бъде, изхвърляне на цигара ли ще бъде от автомобила. Всяка една искра при тези температури може да предизвика пожар и то пожар, който да вземе огромни размери.

Пожарите в житните ниви обикновено се причиняват от неизправни земеделски машини.

Имаме между 10 и 15 пожара на ден и това са точно такива пожари, свързани с полето и горските масиви. Работим превантивно - на всички нарушители се съставят актове. До момента в жътвената кампания са съставени девет акта на земеделски стопани, каза още Вълчев.

Стопаните, които нарушават забраната за палене на стърнища, се санкционират с глоби до две хиляди лева.

Информациите са на Ралица Емилова, Николай Драгиев, Невена Петрова, Катя Чорова и Дора Атанасова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени