Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов смъртен случай в мина "Ораново"

Продължава издирването на затрупаните миньори в мина "Ораново"
Снимка: БГНЕС

Нов тежък инцидент в рудник "Ораново" - по време на работа почина още един миньор - 49-годишният Асен Грънчаров от Благоевград. По първоначална информация мъжът не е починал при трудова злополука, а вследствие на инфаркт. Предстои аутопсия да установи причината за смъртта на работника.

Управителят на мината Валери Манов поясни, че това не е трудова злополука. Прилошало му е, свлякъл се е, опитали са да му направят сърдечен масаж. Мъжът е имал заболяване.

Георги Костов – директор на Областната дирекция на полицията, поясни, че случаят не е криминален, няма травматични увреждания, предстои аутопсия. Миньорът е работил в друга галерия – на 650 метра встрани от тази, в която се извършват издирвателните работи.

В мината дойде и регионалният директор на НОИ Златко Златев, който уточни, че всеки инцидент на работно място е трудова злополука и затова се води разследване.

В 10.30 часа в мината влезе енергийният министър Драгомир Стойнев. Той заяви, че ще сложи край на порочните практики в този рудник и изброи няколко основни неща – неспазване на всички записани правила в концесията, престъпна абдикация на администрацията от задължението й. Министърът подчерта още, че през последната година рудникът работи без бизнес план и без план за охрана на труда. Освен това не са изплащани редовно възнагражденията на работниците. Министър Стойнев подчерта, че докато не свършат издирвателните работи, той няма да предприема тези мерки. Той уточни, че в момента започва мащабно разследване на работата на рудника и че има някаква вероятност след време да бъде пристъпено към неговото закриване или затваряне за доста дълго време. Оказа се, че държавата няма такава наредба, с която когато дава концесия за подземен добив на въглища и на каквото и да било друго, да контролира самата система. Тези драми, които се случват в "Ораново", се случват заради системата на добив на въглища. Министърът подчерта, че се подготвят и законови промени, т.е. подготвя се точно такава наредба, защото държавата трябва да вземе във власт контрола на концесиите.   

Веднага след инцидента председателят на парламента Михаил Миков съобщи, че Драгомир Стойнев ще бъде изслушан в Народното събрание. Предложението беше направено от депутата от ГЕРБ и бивш икономически министър Делян Добрев.

И тази нощ затрупаните миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров не бяха открити. Издирвателните работи днес са подсилени и се очаква спасителите да достигнат до двамата още днес.

През нощта спасителните екипи са изчистили 2,5 метра от калното свлачище в мина "А", до която достигнаха вчера. Там се очакваше да бъдат открити изчезналите преди 17 дни в рудника миньори. Там обаче се оказа, че цялата галерия "А", която е 12 метра, е запълнена с кална маса от пода до тавана. Сега тази кална маса се изчиства ръчно от 3 смени екипи от спасители.

За "Хоризонт" главният инженер на мината Бонислав Попов каза: До сутринта са разчистени 2,5 метра. Нямаме намерени хора. Трябва да я разчистим до края, задължително.

Спасителните работи ще продължат докато стигнат до края на галерията, тъй като свличането на скалната маса и липсата на метан доказва, че едва ли има кухина в галерията. Това, че няма метан пък е добре за спасителните екипи. Без метан те работят по-обезопасено и по-бързо. Голямата надежда е в дъното на галерията да има образувана въздушна възглавница, където да са останали миньорите.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна