Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 души бяха освободени в процеса "Ергенекон"

Сблъсъци избухнаха между турската полиция и антиправителствени демонстранти пред затвора в Силиври, където се произнасят присъдите
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Съдът оправда 21 души, за които е доказано, че нямат връзки с "Ерегенекон" -ултранационалистическата организация, заподозряна в подготовка на преврат срещу консервативноислямисткото правителство на премиера Реджеп Ердоган през 2007-а година. Бившият началник на генералния щаб Илкер Башбуг, който е между главните обвиняеми, беше осъден на доживотен затвор. Най-дългите присъди, които бяха обявени досега, са между 25 и 49 години затвор за няколко бивши генерали от турската армия.

Общо 276 души са подсъдими - генерали, журналисти, политици, за някои от които се искат доживотни присъди. 66-има от тях се намират в затвора. На днешното заседание не бяха допуснати външни лица или близки на подсъдимите.

При изключителни мерки за сигурност в затвора в Силиври тече съдебното заседание, на което се обявяват присъдите. На покрива са разположени снайперисти. Хеликоптери патрулират по въздуха, блокирани са части от трансевропейската магистрала и някои странични пътища към Силиври.

Около затвора има доста демонстранти, но полицията ги държи на разстояние на около 3 км от затвора. Сутринта избухнаха сблъсъци между полицията и демонстранти, полицията ги разпръсна с пластични бомби и сълзотворен газ.

Продължава обявяването на присъдите.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна