Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветлин Йовчев: Оставката на правителството не е решение

Вътрешният министър допуска, че е имало единични случаи на полицейско насилие в нощта на 23-ти юли
Снимка: БГНЕС

Оставката по принцип не е проблем, но оставката в този случай не е решение. Ще бъде безотговорно в момента да пристъпим към една непремерена оставка, която може да тикне страната в още по-дълбока криза. Това заяви в предаването "12+3" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той изрази надежда още преди есента да се появят представители на протеста, с които да може да се разговаря, за да се подобри политическият диалог.

Аз се надявам, че съвсем скоро ще може да се намери един такъв формат, в който протестиращите да излъчат свои представители и наистина да започне един успешен диалог по проблемите, които те виждат, както и по възможните решения на тези проблеми. Това ще е една от стъпките, която ще бъде много ползотворна за цялостно разрешаване на кризата. Не точно, че чакаме, а се надявам това нещо да стане и то не лидери, а представители по-скоро. Лидери – малко по-различен смисъл се влага в това понятие. Но хора, които да могат да представляват техните интереси, да има някаква представителност все пак, защото е трудно да се проведе разговор примерно с няколко хиляди души поотделно. Министър-председателят не е спрял да работи в тази посока и аз искрено се надявам, че съвсем скоро ще имаме положителен резултат.

Йовчев подчерта, че не би трябвало при управляващите да има страх да се срещнат с протестиращите: В мен специално няма никакъв страх. Убеден съм, че и при министър-председателя няма страх. Напротив - има такова желание да се намери някаква форма на диалог.

Вътрешният министър допуска, че е имало единични случаи на полицейско насилие в нощта на 23-ти юли. Тогава се стигна до сблъсъци между полицаи и протестиращи при опита на полицията да изведе депутатите от сградата на Народното събрание. Йовчев уточни, че продължава вътрешната проверка в МВР, която е част от прокурорското разследване по случая:

В хода на вътрешната проверка, която се извършва, се изясняват и въпросите, които са поставени от прокуратурата, които искат да бъдат изяснени, така че нещата са свързани. В момента, в който се установят нещата, ние ще предоставим информация на прокуратурата. Пак искам да ви кажа, от всичко, което в момента имаме като информация - ако има такива случаи, то те са единични.

Йовчев посочи, че малко над 1 млн. лв. струва охраната на протестите от началото им. Той добави, че средствата за положения извънреден труд на полицаите са изплатени.

Имаме драстично намаляване на броя на подслушванията. Спрямо декември миналата година имаме близо 3 пъти намаление, обяви министърът.

За закриването на сектор "Сигнално-охранителна дейност" Йовчев обясни: Не може едновременно да извършваме търговска дейност и същевременно да даваме лицензи за извършване на такава дейност, защото това е конфликт на интереси. Такава дейност не се извършва в нито една европейска държава от органите на МВР или сходни служби. До момента разходите за Сигнално-охранителна дейност спрямо приходите, които отиват в държавния бюджет, са повече с над 1 млн. Това означава, че резултатът от тази дейност ще бъде до края на годината минус 2 млн. /…/ Нито един от служителите към момента няма да бъде уволнен. Те ще бъдат пренасочени.

Няма нещо, което да нарушава към момента нормалното функциониране на ГДБОП, изтъкна още вътрешният министър. Той е категоричен също, че не може да се говори за ескалация на битовата престъпност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна