Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализираните предприятия за хора с увреждания не печелят обществени поръчки

Снимка: БГНЕС

За миналата година от 22 хилади договора по различни обществени поръчки само два са със специализирани предприятия за хора с увреждания. Твърдението е на вицепремиера Даниела Бобева. Изпълнителният директор на Агенцията на хората с увреждания Минчо Коралски каза, че инвалидните пенсии са над 800 хиляди.

Над 110 предприятия са за хора с увреждания. В тях работят над 3000 души. Те са в сферата на услугите, шивашки предприятия, софтуерни компании, хранителната промишленост. Има списък, който се одобрява от МС за стоки, които се произвеждат от хора с увреждания. Всички тези стоки би трябвало да се предоставят предимно на специализираните предприятия, дори когато цената надхвърля най-ниската цена, тъй като обикновено най-ниската цена идва със стоки, произведени извън Европейския съюз - Китай, Индия и други. Ако спестим няколко стотинки, напр. от чаршафи, облекло или друг консуматив, на практика в България затваряме работни места, с тези работни места намаляваме данъци и на практика тези няколко стотинки могат да ни изядят няколко милиона вътрешен продукт.

Всяка година в началото на май правим изложение в Пловдив на специализирани предприятия. Там се вижда доброто качество.

Имаше фирми, които работят под прикритие на хората с увреждане. Фирмите трябва да се явяват като гарант, че са специализирани, че работят хората с увреждания там.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Минчо Коралски можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна