Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Ветото дава шанс за дискусии каква да е актуализацията

Снимка: БГНЕС

В този момент мислим, че ветото на президента дава един втори шанс да коментираме каква актуализация е нужна, а не дали е нужна. Ние сме твърдо за актуализация на бюджета, но не и това, което беше предложено, и имахме сериозни различия в дискусията с финансовия министър и с премиера. Продължаваме да виждаме възможност за един истински социален пакет в размер на 150 млн. лв., ориентиран към най-уязвимите групи, към работещите бедни, към пенсионерите, към хората, които чакат наистина да бъдат подкрепени от държавата в тежките месеци, които предстоят през есента и зимата. Единствено виждаме възможност сега тези, които трябва да отговорят на президентското вето, да намерят сили в себе си и да чуят и нашия глас. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в интервю за предаването "Нещо повече".

Президентът има известни основания за липсата на прозрачност, но друг е въпросът дали трябваше да налага вето и при консултациите, които имахме с д-р Тренчев при него, ние по-скоро искахме да поиска информация и прозрачност, но да не стига до неговото конституционно правомощие, добави Димитров.

Според президента на КНСБ трябва да се отделят още 30-40 млн. лв. по отделни министерства към бюджетите им: Например в МОН са нужни поне около 9,5 млн. лв., за да може да бъде гарантирано в тези от 18% и 23% договореното между министерството и синдикатите увеличение на заплатите.

По думите на Димитров, ако ветото на президента не бъде отхвърлено, няма да бъде актуализиран бюджетът и в следващите месеци ще има конкретни системи, които ще стигнат до невъзможност да функционират.

Президентът на КНСБ беше категоричен, че очаква предсрочни избори преди края на годината: Ние със сигурност предупреждаваме, че есента вещае в себе си изключително много напрежение, много социални конфликти, които, ако не бъдат управлявани сега, ще доведат до сериозно напрежение, протести и стачки.


Цялото интервю с Пламен Димитров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна