Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 420 са вече жертвите на насилието в Египет

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В египетската столица Кайро е спокойно след смазването на протестите на поддръжниците на сваления президент Мохамед Морси, което отне живота на над 420 души. Близо 3000 души бяха ранени. В страната е обявено извънредно положение, а в Кайро и 13 други провинции беше наложен вечерен час.

От ислямисткото движение "Мюсюлмански братя" заявиха, че ще се борят с
военните за властта в Египет с мирни средства и съобщиха за нови протестни шествия не само в столицата, но и във втория по големина град Александрия и в още две северни провинции.

Египетската фондова борса ще остане затворена днес, банковите клонове също няма да работят.

Вътрешният министър генерал Мохамед Ибрахим заяви, че полицията се е справила по професионален начин с демонстрантите и обвини поддръжниците на Морси, че са стреляли с куршуми за птици по силите на реда.

Смятам, че след обявяването на извънредното положение и след като президентът възложи на военните да помагат на полицията, няма да позволим никакви протести на което и да е място в страната, независимо от жертвите, заяви вътрешният министър Мохамед Ибрахим.

Лекар от полева в болница в Кайро обаче обясни, че не е видял ранени с куршуми за птици.

Всички ранени хора, които дойдоха в болницата, бяха поразени от истински куршуми, а не от куршуми за птици, обясни лекарят.

Международната общност осъди действията на египетската армия за смазване на протестите. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обяви, че съжалява, че египетските власти са избрали да използват сила, а върховният представител на Европейския съюз по външната политика Катрин Аштън категорично осъди насилието. Американският държавен секретар Джон Кери призова за политическо решение.

Това е ключов момент за всички египтяни. Пътят към насилието води само към допълнителна нестабилност, икономическа катастрофа и страдания. Единственият устойчив път за която и да е от страните е този към политическо решение, подчерта американският държавен секретар Джон Кери.

Съединените щати все още не са дали отговор дали ще продължат с помощта си от милиард и половина долара годишно, предимно за военни нужди, отбелязва Ройтерс. Египет е ключов съюзник на Вашингтон в Близкия изток.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което да се обсъди изключително сериозното клане в Египет. Британският премиер Дейвид Камерън подчерта, че насилствените действия няма да решат нищо, а според Германия случилото се в Египет е много сериозна ескалация на насилието. Франция настоя за незабавен край на репресиите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени