Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът обсъжда 4 часа частичното вето върху актуализацията на бюджета

Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание Народното събрание обсъжда актуализацията на Бюджет 2013, върху която президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето. Единствената част от актуализацията, която държавният глава прие, е социалният пакет от 40 млн. лева, но се възпротиви върху новите текстове за приходната, разходната част на бюджета и поемането на нов дълг от 1 млрд. лева. Президентът заяви, че промените в държавния бюджет не бива да поставят под съмнение макроикономическата стабилност и дългосрочните перспективи за развитие на икономиката. Той критикува и липсата на прозрачност за регулярни данни за размера на неразплатените задължения на отделните министерства, както и размера на невъзстановеното ДДС, а по отношение на приходната част на бюджета, според държавния глава, не е бил предоставен аргументиран и прозрачен анализ на очакваното развитие на данъчните приходи. Президентът настоя да се направи опит от правителството за подобряване събираемостта на данъците и да се оптимизира работата на приходните агенции.

Премиерът Пламен Орешарски каза, че голяма част от парите ще отидат за погасяване на извънредния дълг, взет от правителството на ГЕРБ в началото на тази година и подлежащ на изплащане този месец, буквално след няколко дни и поддържане на фискален резерв над законово установения минимум.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също кометира ветото: 

Това е вето срещу програмата на кабинета "Орешарски". Там ги стяга чепикът. Президентът има за цел да подчертае зависимостта на парламентарната подкрепа за кабинета "Орешарски" от гласовете на "Атака". Аз съм убеден, че ако ветото на държавния глава бъде преодоляно, основната теза, която ще се разгръща е "ето я новата тройна коалиция, която управлява страната". На тази база да се налее нова енергия на протести.

По време на дебатите председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев оспори мотивите на президента.

Не се увеличава предвиденият лимит за размер на държавния дълг в края на 2013-а година от 14,56 милиарда лева или 18% от брутния вътрешен продукт. И лихвените плащания няма как да бъдат увеличени! Некоректно е да се поставя въпросът за ефекта върху икономиката, обществото и бъдещите поколения, при положение че през последните 4 години предишното правителство на ГЕРБ увеличи дълга с 4 милиарда лева. Невярна е констатацията, че този дълг не е насочен към активна политика за повишаване растежа и подобряване на бизнес средата. Доколкото тези средства ще бъдат внесени във фискалния резерв и от него ще се финансират разходите за изплащане на просрочени задължения към бизнеса - 160 милиона лева - и навременно връщане на задържан ДДС.

От ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят ветото на президента. Менда Стоянова посочи, че липсват конкретни стъпки за мерки за борба със сивата икономика, непрозрачно е увеличението и в разходната част на бюджета.

Ако изпълните предизборните си обещания за справяне с контрабандата и източването на бюджета и осигурите онзи милиард и сто допълнителни приходи, които предлагахте да увеличим миналата година, когато приемахме Бюджет 2013, ако проведете тези мерки, които са заложени в данъчните закони, то тогава ще има преизпълнение, което би могло да покрие евентуален спад в резултат на недобрия ръст на икономиката. Aко спрете с партизанските си действия по поголовните смени на кадрите в приходните агенции по места, може би, приходните администрации ще излязат от вцепенението си и ще заработят.

От ДПС обявиха, че няма да подкрепят президентското вето. Алиосман Имамов заяви:

Според мен е абсурдно да защитаваш тезата, че България ще има растеж близо 2%. Това е абсолютен абсурд, при сегашните данни за развитието на българската икономика. Аз не знам какви аргументи трябва да намери човек, да защитава тезата, че, видите ли, макропоказателите са реални и приходите са изпълними. 

От БСП също ще гласуват срещу президентското вето с мотива, че така се спират и социалните плащания, които президентът подкрепя. Депутатът Корнелия Нинова заяви, че актуализацията се налага заради високите очаквания в приходната част на бюджета, заложени от ГЕРБ.

В предвидените милиард и 800 милиона повече приходи за 2013-а от г-н Дянков, за първата половина на годината, когато управляваше служебното правителство, назначено от г-н президента, са събрани само 379. Само несъбраното ДДС между февруари и май, когато управляваше служебното правителство, назначено от г-н президента, е 70%. Е как правителство на два месеца работа да навакса всичко това и да не предприеме корекции в бюджета, още повече, че законът ги задължава да го направят.

Още преди началото на заседанието стана ясно, че президентското вето ще бъде преодоляно с подкрепата на "Атака". Депутатите влизаха в парламента под освирквания и скандирания. Този път обаче те нямаха пряк контакт с протестиращите. Според народните представители всичко е нормално, защото откакто се е формирал този парламент, така протича всяко тяхно заседание.

Очаквам да се отхвърли ветото и да се приеме актуализацията на бюджета. Не знам дали са водени разговори с "Атака", но според мен ветото би трябвало да бъде отхвърлено от всички здравомислещи сили. За мен в момента да се опиташ да саботираш работата на правителството, а президентът прави точно това, е абсолютно недопустимо. Това е признак на слаба политическа култура и на неразбиране на функциите на президентската институция, каза Антон Кутев от БСП.

Заседанието ще мине нормално и ще завърши с отхвърляне на ветото на президента, каза Димитър Дъбов от БСП.


Николай Александров от Атака добави, че ветото на президента е политически акт:

Аз съм против това вето. Защото човек не виждам как човек, който чете от лист "Да живее България" ще може да върне вето, който го почукваха по челото и го галеха по главицата гальовно и той сега ще върне ветото и ще каже: "Това е икономически акт". Не! Това е възползване от власт от страна на президента за чисто политическо деяние.

Думите предизвикаха и реакцията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Актуализирайте, направете това, което искате, след една година всички ние ще се чудим какво да правим с похарчените пари.

Борисов сравни случващото се пред парламента с Арабската пролет и даде за пример Египет. Според него актуализацията на бюджета ще затвърди коалицията БСП, ДПС, "Атака", а всички ще плащат за нея след година.

Не виждам какво може да ни притесни. Би трябвало всеки да помисли върху позицията си, а не само да изпълнява партийни поръчки. "Атака" явно имат някакви задължения, които сега плащат, заяви Красимир Велчев от ГЕРБ.

От ГЕРБ призоваха, ако партията на Сидеров иска да изчисти името си пред избирателите, да не влиза в парламента за гласуването. Според лидера й, ако ветото не падне, ще има оставка на правителството и предсрочни избори, което ГЕРБ подкрепя. От ДПС пък направиха анализ, че от "Атака" няма да допуснат ГЕРБ да се върнат на власт.

По публикацията работи: Добромир Видев/Румяна Василева/Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна