Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Л. Георгиев: Изборните фантазии възпроизвеждат олигархичен елит

Проф. Людмил Георгиев: Само два процента от фирмите печелят обществените поръчки
Снимка: БГНЕС

Проф. Людмил Георгиев, преподавател по политическа психология в Софийския университет и бивш член на ДПС, прогнозира в "Преди всички", че ветото на президента ще бъде отхвърлено на заседанието на парламента.

През последните 23 години България никога не е имала пазарна икономика и реално няма. 2 процента от фирмите са печелили 98 процента от обществените поръчки.

Зад благовидните предлози за социални помощи за актуализиране на бюджета стои идеята да бъдат захранвани собствените форми с обществени поръчки. Това се случваше и при ГЕРБ, така че президентът в случая се прави на умряла лисица. Прехвърлянето на топката е по-скоро за замазване на очите на широката публика. 

Политическото има свои установени правила. Изборите отдавна са се превърнали в ритуално действие за масово фантазиране. Правилата на демокрацията са железни и изборните фантазии възпроизвеждат олигархичен елит и не само в България. Той е два процента от населението и диктува условията. Демокрацията е начин да се възпроизвежда олигархията. Ако преди хората са се клали по религиозни причини, сега е по идеологически. Проблемът е в дълбокото заблуждение, че в рамките на структурата може да има партия, която да е по-добра от другата.

Това са правилата на играта, изход няма. Този модел ще се възпроизвежда по този начин. Ако олигархичният свят реши да подобри положението на масовия човек, това ще се случи. Идеологическите конструкции като цяло се състоят в очакване на блажено състояние на обществото, а такова не съществува.

В България на 15 души се отделят пет минути в централните новини, в други страни на милиони протестиращи се отделят секунди.

Реформаторският блок е интересно формирование, но нивото на мислене там е смущаващо, щом понятието "дясно" се определя от отношението към "Южен поток", смята проф. Георгиев.

Драмата на заблуденото българско общество е, че не може да разбере къде е голямата игра. Мисли си, че нещата се решават на избори. Играта е между различни олигархични кръгове. Борбата е между "Южен поток" и "Шеврон", смята проф. Людмил Георгиев.

Цялото интервю на Таня Милушева с проф. Людмил Георгиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна