Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Велков: Заплахата от "Ал Кайда" не е виртуална

Снимка: БГНЕС

Славчо Велков, експерт по сигурността, коментира появилото се съобщение, че две пратки със зарин - нервно-паралитичен газ, са били прекарани през България и Грузия и те са идвали от Либия.

Това е информация с ниска степен на достоверност, недоказана и непотвърдена. Ако турските служби имаха такава информация, ако са знаели за подобен трансфер на пратки с бойно отровно вещество, защо не са ги спрели. Другият въпорс е, ако те са искали да ги контролират, не е ли трябвало, по линия на партньорския обмен, да са ги уведомили, включително и България. Но все пак това са сигнали и по тях се работи. Но аз съм сигурен, че довчера тук не се знаеше нищо за такъв сигнал, каза Велков.

По повод публикацията на германския вестник "Билд", че "Ал Кайда" ще атакува високоскоростни влакове в Европа Велков каза, че този въпрос е далеч по-сериозен.

Силата на съвременната "Ал Кайда" е в нейната децентрализация и във високата степен на оперативни възможности на регионално ниво. Организации, които са автономни и не е задължително да изпълняват решения, взети на някакво ниво от щаб между Афганистан и Пакистан. Това непрекъснато се доказва с действията на най-страшната организация - "Ал Кайда" в  Ирак. Тя само преди броени дни показа каква сила има. Спомнете си, че тя организира перфектна организация по освобождаване от два затвора, единия от които е Абу Гариб, който се пази по американски стандарти. Така че заплахата от "Ал Кайда" не е виртуална, тя остава и с нея трябва да се съобразяваме.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна