Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Тодоров: Не виждам пречка златната акция на държавата в БТК да стане обикновена

Снимка: БГНЕС

Собственикът на БТК има намерение да обезсили златната държавна акция. Това става ясно от публикуваната покана към акционерите за Общо събрание през септември.

В предаването "12+3" Георги Тодоров, заместник-министър в Министерството на транспорта, информационните технологиите и съобщенията, припомни, че златната акция е била форма на гаранция за държавата по отношение на изпълнението на приватизационните ангажименти и за да не могат да се взимат еднолични решения по съществени промени. 

Съгласно приватизационния договор купувачът, след изтичане на 5-годишния период от датата на приватизация, е имал правото да поиска превръщането на тази привилигирована акция в обикновена. Предвид защитата на държавния интерес за Общото събрание, ще искаме окончателно потвърждението от Агенцията за приватизация дали са изпълнени всички ангажименти, поети от купувача. Ако всичко е изпълнено, не виждам някаква сериозна пречка, която да възпрепятства преобразуването.

Георги Тодоров каза, че държавата се е възползвала през годините от правото си да налага вето при взимане на решения от страна на компанията, за да си защити максимално интереса.

Цялото интервю със заместник-министър Георги Тодоров можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна