Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адел Шахауи: Не може ЕС да се намесва във вътрешните работи на Египет

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Египет оценява партньорството с Европейския съюз, основано на взаимния интерес, но не може от Брюксел да се месят във вътрешните работи на страната. Решението на Египет е изцяло базирано на националните интереси. Това заяви в предаването "Преди всички" египетският журналист Адел Ал Шахауи.

Саудитска Арабия и другите арабски страни от Персийския залив са заявили постоянна финансова подкрепа. Даже от вчера тръгна въздушен мост от Саудитска Арабия – 3 самолета с медикаменти и т.н., и ще стигне до 16 самолета изцяло за Египет.

Няма така наречена дума или понятия "преврат". Апелирам колегите в българските медии да вземат това предвид. Няма гражданска война, няма такова нещо.

Промяната ще бъде в изпълнението на пътната карта. Пътната карта, която политическите сили заедно с главните институции са приели, в рамките на 9 месеца трябва да бъде изпълнена.

Външните министри на страните от Европейския съюз се събират на извънредно заседание в Брюксел следобед, за да решат какви действия да предприемат за прекратяване на насилието в Египет. Сред предварително лансираните варианти са оръжейно ембарго и замразяване на европейското финансиране за демократизация на страната.

Днес стана ясно, че техническата комисия за поправки в конституцията на Египет приключи работата си и предаде проекта на временния президент Адли Мансур. Адел Ал Шахауи посочи:

Новата Конституция се основава най-вече на правата на човека, световните норми, най-вече правата на жените. Политическите партии в Египет настояват да се забрани изцяло създаване на политически партии на етническа или религиозна основа. Това ще бъде една съвсем светска, модерна конституция.

Адел Ал Шахауи подчерта, че чуждестранните туристи в Египет се увеличават и не е съгласен с предупреждението на българските власти да се въздържаме от пътуване натам. Ситуацията е спокойна, увери журналистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна