Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Египет: Решението на външните министри от ЕС да порицаят насилието беше справедливо

Снимка: БГНЕС

Посланикът на Египет у нас Манал Ел Шинауи коментира в предаването "Преди всички" случващото се в арабската страна:

На 30-и юни по улиците на Египет бяха излезли 30 милиона души с молба за промяна в политическата система и за запазване на идентичността на Египет, известна със своята умереност. Това стана след като 22 милиона египтяни подписаха петиции за импийчмънт на президента. Това доведе до решение да се състави план за действие с временно изпълняващ дейността президент на страната. Планът предвижда постигане на цялостна демократична система в страната чрез промени в Конституцията. Насилието започна, след като започнаха да се изпълняват желания на хората и след като се намесиха въоръжените сили. Имаше случаи, в които деца бяха използвани като жив щит, случаи на палежи на сгради, 27 полицейски участъка бяха атакувани. В този момент правителството трябваше да се намеси, за да се защити националната сигурност и безопасността на гражданите.

За критиките, че правителството е използвало свръхсила, посланик Шинауи обясни, че разпръскване на демонстрантите е взето след решението на главния прокурор.

Органите на реда трябваше да свършат своята работа, но с възможно най-голяма доза умереност в действията си. Беше даден срок от 10 дни и хората бяха призовани мирно да се разпръснат.

По думите й е било справедливо решението на външните министри от ЕС да порицаят насилието в Египет, актовете на терор.

Те осъдиха нападението върху сгради на правителството и проявите, в които бяха разрушени църкви. Всички тези актове бяха извършени от поддръжници на предишния президент.

Посланик Манал Ел Шинауи каза, че най-важното в момента в Египет е да се защити националната сигурност и да се предпази страната от попадане в оковите на тероризма и екстремизма.

Тя обясни, че заради ситуацията в Египет има много отменени резервации в местните курорти, но уточни, че в момента има два напълно безопасни града в Египет - Харм Ел Шейх и Хургада, които са популярни туристически дестинации.

Цялото интервю с посланик Манал Ел Шинауи можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна