Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научният архив на БАН е разработил дигитален каталог за историята на София

Снимка: БГНЕС

Научният архив на БАН е разработил дигитален каталог за историята на София по документи на Националния архив на Академията до средата на 20-ти век. Идеята е проектът да е в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 година, като в него да влязат документи, които представят града в най-добрата му светлина.

Проектът е кандидатствал за финансиране от Столичната община, но не е одобрен. 20 хиляди лева са необходими за реализацията му, обясни директорът на Научния архив на БАН доцент Ружа Симеонова.

Става дума и за закупуване на техника и за реставрационни материали, тъй като много от тези документи са в не особено добро състояние, каза доцентът.

Проектът включва документи за културния и политическия живот в столицата още от 1878 година, за градоустройството, архитектурата, както и за учебното дело и озеленяването в София, обясни още Симеонова.

Да бъдат дигитализирани самите архивни документи и всеки да има достъп до тях. Не само визуален, но той може да направи и поръчка, съответно да получи някакво копие, допълни тя.

В каталога ще бъдат включени също картини на известни художници и пощенски картички за историята на столицата. Ще има много интересни документи за кметовете на София, които са писали изследвания как да бъде хигиенизирана столицата.

По публикацията работи: Станислава Пирчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна