Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Ще направим всичко възможно да няма втора актуализация

Снимка: БГНЕС

"Ще направим всичко възможно да не се наложи повторна актуализация на бюджета" - това заяви във Варна премиерът Пламен Орешарски, който заедно с министрите Драгомир Стойнев и Данаил Папазов, се срещна с кметове на общини от Варненска област. Премиерът уточни, че срещата е била ползотворна, но ако трябва да бъдат удовлетворени всички искания за финансиране, няма да стигнат и три мандата.

По време на изявлението си премиерът коментира дефицита в Националната здравно-осигурителна каса.

По предварителна информация от г-жа Тодорова най-вероятно ще бъдат необходими около 100 милиона, казвам около, или близо до 100, но аз много се надявам, че при допълнителни средства ще бъдат минимализирани в резултат на едно по-оптимално разпределение на средствата до края на годината. Ако е необходимо в края на годината ще преценим как да финансираме възникващия  дефицит. Аз нямам информация, че в момента има недостиг на средства, очертава се към края на годината, може би един месец ще бъде в дефицит.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира появилата се информация, че е подготвен за лидер на БСП или на нова формация като явна спекулация.

Тези спекулации дълго време витаят в пространството, но те не почиват на истината. Даже доколкото разбирам вече има и нова спекулация, че едва ли не ще има нова партия, която и нея ще оглавя, за мен има само една партия и това е БСП.

Част от протестиращите варненци застанаха пред сградата на областната администрация с транспарант "Варна казва оставка" и скандираха "Оставка" и "Мафия" по време на срещата на премиера.

Маргарита Проданова, една от най-редовните на протеста, каза, че ако има възможност да се срещне с премиера няма да поиска нищо от него, защото смята, че кредитът на доверие на това правителство е изчерпан и то трябва да подаде оставка, да даде път на нови избори и да се изберат други хора, които по-легитимно да представляват обществото.

По публикацията работи: Даниела Стойнова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени