Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петков: Въпросът с печатницата на БНБ е огромно изпитание за институциите

Снимка: БГНЕС

Въпросът с печатницата на БНБ е огромно изпитание за способността на институциите да гарантират публичност и откритост. Това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" Румен Петков – бивш вътрешен министър и бивш депутат от БСП.

Проблемът е защо се стига до тук. Има серия от въпроси, на които обществото трябва да получи ясен отговор. Първо – кой и как стигна до решението, че трябва да се приватизира дейността на печатницата, защото това по същество е приватизация на дейността. Аз съм смаян от две квалификации, които г-жа Бобева направи в публичното пространство – че видите ли това не било приватизация, а първа стъпка към приватизация, второто е, че това било секретна сделка и не трябвало да бъде коментирана. Стигнал съм до дълбокото убеждение, че когато човек иска да открадне нещо, той обикновено се опитва секретно да го направи от останалите.

Петков обаче защити премиера Пламен Орешарски, като каза, че според него министър-председателят иска прокуратурата и Народното събрание да си свършат работата и да бъде защитен националният интерес.

Развитието на нещата със сделката между БНБ и дружеството "Франсоа Шарл Обертюр Груп" - мълчанието на парламентарните групи и настояването на Народната банка да продължи с нея, говори за задкулисие:

Аз съм смутен от факта, че по печатницата нито една парламентарна група, в това число и на моята партия, не прояви никакъв интерес и не прояви стремеж това да бъде предотвратено или поне да има яснота и публичност. Това означава ли, че някой от нашето партийно ръководство е поел ангажимента тази сделка с унизителното 30% българско участие на някакъв белгийски клон да стане факт? Аз съм убеден, че правителството е предоставило по съответния ред информация в парламентарните групи. Тук е въпросът защо Сергей Станишев не е предизвикал дискусия и в нашата парламентарна група, и в пленарна зала. Това не е въпрос, който може да бъде подминаван. Нещо повече – финализацията на сделката е предвидена за средата на месец август, т.е. когато парламентът го няма. И ако не беше актуализацията на бюджета по настояване на правителството, този въпрос нямаше да се гледа и в комисията. Цялата серия от тайни нелегални секретни, както казва вицепремиерът, операции се прави зад гърба на парламента, зад гърба на обществото, зад гърба на всички компетентни органи и се стига дотам прокуратурата да се самосезира и да започне проверка с ДАНС за нещо, което можеше да бъде предотвратено от една ефективно действаща парламентарна група на Коалиция за България. Това е проблемът, че се създава впечатление в обществото, че има някаква неясна договорка, постигана някъде.

Румен Петков отправи остри критики към президента Росен Плевнелиев, като заяви, че той се е самоузявил с действията си. Според него той е направил серия от действия, които злепоставят институцията. Като пример той даде случилото се по време на вечерята ифтар по време на Рамазан Байрама. Според бившия вътрешен министър подобно поведение не би следвало да се обяснява с това, че той е от Благоевградския край:

Аз познавам много хора, които са израснали около Плевенската панорама, което не им дава основание да размахват саби още. Това е твърде нелепо. Такъв милозлив оттенък в поведението на българския държавен глава, който е върховен главнокомандващ, показва, че ние всъщност нямаме държавен глава, а имаме милозливо създание, попаднало в много неподходящо време на най-неподходящото място.

Румен Петков коментира и края на кариерата на бившия шеф на Митниците Ваньо Танов:

За мен краят на ерата "Танов" може да даде предпоставка, но пак казвам – при назначение от рода на Николай Попов това - е абсурд, Митницата действително да предприеме ефективни действия срещу контрабандата. Ударът, който контрабандата нанася на бюджета, надхвърля 1,5 млрд. и то по груби сметки на експерти само от цигарите. Контрабандата без участието на гранична полиция, на националната полиция и на Митниците няма как да стане. Ние в навечерието на 100-те дни имаме един ключов фактор отстранен, но имаме двама други, които по неясни причини продължават да оглавяват две от най-важните институции, касаещи обществения ред, касаещи сигурността на външната граница.

Цялото интервю с Румен Петков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна