Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ: МВР-Варна иска списък с новите членове на партията

Снимка: БГНЕС

От Областната дирекция на МВР във Варна са поискали областният координатор на ГЕРБ Иван Портних да предостави списък на всички новопостъпили членове на партия ГЕРБ от Варненска област тази година. Това твърдят от ГЕРБ, като посочват, че това е поискал началникът на отдел "Криминална полиция" при МВР Варна Александър Сидеров.

От Областната дирекция на МВР във Варна заявиха, че подготвят официално становище във връзка с информацията за поискан от началника на "Криминалната полиция" списък на членската маса на ГЕРБ в областта. Същевременно бившият директор на областната полиция Тодор Иванов, който в момента е заместник-кмет по сигурността, категорично заяви, че до напускането му на поста в МВР на 12 юни, такова искане от прокуратурата не е постъпвало.

От ГЕРБ определиха действието на МВР като нарушение на основните права на гражданите и на Конституцията, които гласят, че никой не може да бъде принуждаван без мотиви да посочва своята политическа принадлежност. От ГЕРБ са обезпокоени и от факта, че въпросните данни на прокурорската проверка може да се използват за политическа репресия от новата тройна коалиция.

Красимир Ципов призова Комисията за защита на личните данни да се самосезира по този случай. Заместник-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева добави:

Парламентарната група на ГЕРБ няма да остави този случай без пояснения от страна на министъра на вътрешните работи. В първите дни от новата есенна сесия на 42-рото Народно събрание ще отправим питане към министър Йовчев известно ли му е за това искане, има ли той отношение към съответните служители в Областната дирекция на МВР-Варна и с негово знание ли е отправено подобно категорично недопустимо, безпрецедентно, скандално искане.

За казуса ГЕРБ ще информира всички европейски институции, партньорите от ЕНП и еврокомисарите Вивиан Рединг и Сесилия Малстрьом. Политическото ръководство на ГЕРБ заяви, че депутатите ще се върнат на местата във всички постоянни комисии в Народното събрание след парламентарната ваканция.

По публикацията работи: Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени