Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия категорично отрича употребата на химическо оръжие

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Сирия категорично отрича обвиненията, че е използвала химическо оръжие срещу цивилни граждани, заяви сирийският външен министър Уалид Муалем. На специална пресконференция Муалем отхвърли обвиненията на американския държавен секретар Джон Кери, че режимът на Башар Асад е отговорен за атаката и заяви, че правителството не възпрепятства работата на инспекторите от ООН. Сирийският дипломат призова света да представи доказателства, че Дамаск разполага с химически оръжия.

Първият сирийски дипломат заяви, че страната му ще се защитава от евенутални военни удари срещу нея. Имаме две възможности: да се предадем или да се отбраняваме със средствата, с които разполагаме. Втората възможност е най-добрата - ще се защитаваме, каза Муалем. Дамаск разполага със защитна система, която ще "изненада" света, каза още министърът.

Сирийските власти са отложили за утре посещението на инспекторите на ООН в предградието на Дамаск, където се предполага, че е извършено химическо нападение. Муалем заяви, че отлагането се налага заради разногласия с бунтовниците, контролиращи предградието, по условията за сигурност. При инспекцията вчера конвоят на ООН попадна под обстрел, за който режимът обвини опозицията.

Уалид Муалем каза още, че Дамаск продължава военната кампания срещу опозицията въпреки заплахите от въздушни удари на западни сили. Той посочи, че евентуални военни удари на САЩ срещу Сирия обслужват интересите на терористични групировки, свързани с "Ал Кайда" и Израел. Идеята, че удари на чуждестранните сили ще постигнат баланс между силите на Башар Асад и бунтовниците е "заблуда" и е непостижима, подчерта Муалем.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна