Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът наблюдава българско-сръбските маневри край Шабла

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Ангел Найденов наблюдават стрелбите на българските и сръбските части на полигона "Шабла". Там се провежда съвместно учение на войски за реални действия и стрелби от формирования за противовъздушна отбрана на Въоръжените сили на България и Сърбия.

Приключиха стрелбите на военновъздушните сили, всеки момент се очаква да започнат и тези на сухопътните войски, накрая ще се включат и военноморските сили с фрегатата "Верни".

В началото пред ВИП гостите беше направен разбор на учението, в което участват над 1400 военнослужещи и около 600 единици бойна и специална техника от състава на сухопътни войски, военновъздушните, военноморските сили, както и на 250-а ракетна бригада от сръбските военновъздушни сили.

Маневрите наблюдава и началникът на генералния щаб на Република Сърбия ген. Любиша Дикович.

Директорът на учението бригаден генерал Румен Радев, заместник-командир на Военновъздушните сили, както и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, под чието ръководство се провежда учението, казаха, че предизвикателството е надеждната комуникация, координация и управление на всички видове въоръжени сили.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна