Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция може да участва във военна акция срещу Сирия, но само в коалиция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Френското правителство публикува доклад на разузнавателните служби със заключения за вината на режима на Башар Асад за химическата атака край Дамаск. Франция би предприела удар срещу Сирия само в коалиция, подчерта премерът Жан-Марк Еро.

Франция може да участва във военна операция срещу Сирия само като част от коалиция, заяви френският премиер Жан-Марк Еро след срещата си с главните представители на парламента. Той увери, че е изключено Париж да действа самостоятелно и че президентът Франсоа Оланд продължава да преговаря за бързо сформиране на коалиция, която да нанесе наказателен удар на сирийския режим.

Премиерът запозна парламентаристите с документа на френското разузнаване, публикуван днес, който заключава, че химическата атака край Дамаск може да бъде дело само на режима на Башар Асад. Според службите става дума за масивна и координирана атака с тактическа цел, за каквато бунтовниците нямат средства, а последвалата бомбардировка е била за заличаване на следите от химическо оръжие.

В интервю за в. "Фигаро" сирийският лидер Асад заплаши интересите на Франция, ако участва в атака срещу Дамаск. Близкият изток е буре с барут, а огънят се приближава. Рискът от регионална война съществува - казва той.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна